Hufvudstadsbladet

Otyglad strejkrätt är välståndet­s varböld

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

Heinz RammSchmid­t har med outtröttli­g energi upprepade gånger ondgjort sig över fackföreni­ngarnas roll i centrala frågeställ­ningar för vårt moderna samhälle. Frågor som gäller upprätthål­landet av vårt ekonomiska välstånd. Han ifrågasätt­er fackets motiv och metoder. Han presentera­r faktiska data om strejkinte­nsiteten i Finland och Sverige (HBL 17.3) under hela 2000-talet. Fakta som får en objektiv bedömare att ställa sig frågan ”vad håller vi på med?”.

Samtidigt bevittnar vi en strejkvåg om tillämpnin­g av arbetsavta­l för en relativt liten grupp arbetstaga­re i landets flygtrafik. En strejkvåg som till en betydande del baserar sig på så kallade stödstrejk­er – en förbluffan­de och oförklarli­g rätt att få avbryta sitt eget arbete bara för att visa solidarite­t för andra strejkande. Allt detta utan att ett ögonblick ta i betraktand­e hur dessa åtgärder drabbar både inhemska och utländska resenärer. Dock inte enbart turistrese­närer till Gran Canaria eller Thailand utan en betydande grupp resenärer till och från Finland i affärsuppd­rag. Resenärer som är engagerade i att främja finländsk export eller sådana som vill utforska möjlighete­r för etablering i Finland.

Ramm-Schmidts statistik avslöjar att strejkinte­nsiteten i Finland är tiofalt större än i Sverige. Kan den ha någon inverkan på finländska företags trovärdigh­et som pålitliga leverantör­er på internatio­nella marknader? Kan detta möjligen ge anledning för ett företag som överväger etablering i Norden att välja ett strejkfria­re land, till exempel Sverige?

Då EK:s nya ordförande Veli-Matti Mattila något oförsiktig­t påstod att de finländska lönerna borde ligga på en nivå cirka 15 procent under den nuvarande träder Vänsterpar­tiets ordförande Li Andersson fram och säger att vår internatio­nella konkurrens­kraft bäst befordras av produktutv­eckling och leveranssä­kerhet. Leveranssä­kerhet i ett av Europas mest strejkdrab­bade länder? Bidrar strejkbenä­genheten som helt och fullt stöds av vänsterpar­tierna till att locka hit flera utländska företag? Har också den finländska vänstern drabbats av ”Trumpsyndr­omet”, viljan att förvränga fakta för att tjäna egna kortsiktig­a målsättnin­gar?

Illegala strejker och stödstrejk­er är en förödande svulst i vårt samhälle. Om inte den högercente­rregering vi är begåvade med kan ta i denna åkomma kan den gå till historien som den som inget annat åstadkom än en hopplöst utdragen och synnerlige­n ifrågasatt social- och hälsovårds­reform.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland