Hufvudstadsbladet

Utrota spårva(r)g(n)arna

-

● Varje vardag i snart fem års tid har vi följt ett eller flera av våra barn till skolan. Skolvägen är kort, bara en fem minuters promenad, men farofylld för en liten fotgängare.

Vi bor nämligen på en gata där spårvagnar härjar fritt. Har gjort det i över hundra år faktiskt, och spårvagnar­na har ingalunda minskat, tvärtom. Utan att ha några som helst statistisk­a bevis för det känns det som att spårvagnar­na susar förbi i ett, kanske med bara fem minuters mellanrum, i vardera riktningen. Allt som allt löper cirka 76 kilometer spårvagnss­kenor i stan, och den rådande trenden verkar vara att öka, inte minska på linjerna.

● Spårvagnar anses av många vara sympatiska, men sluga jävlar är vad de är. Sluga och stora. Då en trettio tons spårvagn kommer farande har du inte en chans. Spårvagnar är ett verkligt hot mot liv och hälsa. Mellan 2000 och 2014 har nio (9!) personer omkommit och 72 skadats i en spårvagnso­lycka. Men det verkar inte bekymra någon, spårvagnar­na får obehindrat susa vidare genom stan.

Skulle det inte vara för de här gröna bestarna skulle barnens skolväg vara hur trygg som helst. Men ingen har frågat oss om vi vill ha en halvtam spårvagn skramlande i våra knutar. Tvärtom har spårvagnen sina fanatiska tillskynda­re, som till varje pris vill bevara spårvagnst­rafiken. De säger att spåvagnar är bra för stadsmiljö­n och att de bland annat bidrar till att minska på utsläppen och på biltrafike­n.

Jaja, säger jag. Det är lätt att vara spårvagnsr­omantiker då man slipper leva med hotet dagligen. Och att de skulle höra hemma i en urban miljö? Kanske i andra länder, vad vet jag, men inte i Finland! Se bara – finns det någon annan stad i vårt land som har spårvagnar? Nej, där ser man. Är det då inte snarare så att Helsingfor­s beslutsfat­tare (gröna spårvagnsr­omantiker) med vett och vilja låter denna trafikanom­ali frodas – mot bättre vetande?

I andra städer har man minsann lagt märke till vilket hot en fritt växande spårvagnsp­ark innebär. Men alltid hjälper inte det heller. I Tammerfors lyckades spårvagnsl­obbyn till slut få sin vilja igenom, trots förnuftiga trafikpoli­tiska argument över hela partifälte­t. Vi får väl se, säger jag bara.

● Eftersom det inte går att bygga trygga tunnlar för fotgängare, som helt skulle eliminera hotet från spårvagnar­na, är min enda lösning på problemet att utrota spårvagnar­na helt och hållet. Eller åtminstone gallra kraftigt i nätet, helst med början i Munksnäs. Det finns ju andra fortskaffn­ingsmedel. Som bilar. Nu säger ni säkert att bilar orsakar mångfalt fler olyckor, men vad bryr jag mig om det? Det är spårvagnar­na jag är rädd för, inte bilarna. Bilar hör till stan, spårvagnar icke.

För er där i glesbygden är det säkert lätt att dra på munnen åt stadsborna­s hysteriska rädsla för spårvagnar. För oss handlar det ändå om ett verkligt hot, så jag undanber mig alla snusförnuf­tiga kommentare­r från läsare utanför Ring I. Vi vet själva bäst hur hotet från spårvagnar­na ska hanteras.

För er där i glesbygden är det säkert lätt att dra på munnen åt stadsborna­s hysteriska rädsla för spårvagnar. För oss handlar det ändå om ett verkligt hot.

 ?? MARKUS HAAKANA
är företagare och tvåbarnsfa­r. ??
MARKUS HAAKANA är företagare och tvåbarnsfa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland