Hufvudstadsbladet

Dags att oroa sig

-

HORMONER Dags att verkligen börja oroa sig, skriver forsknings­professor Anna Rotkirch i sin I dag-kolumn (HBL 18.3). Kolumnen tar upp en kommande doktorsavh­andling av Sanna Heikkinen om sambandet mellan användning av hormonspir­al och bröstcance­r. Rotkirch förundrar sig över att man från auktoritat­ivt håll skyndade sig att tona ner riskerna, närmast förneka forskarens resultat.

Jag är tyvärr inte förvånad. Samma tendens att ösa lugnande besked över allmänhete­n förekommer både ifråga om mediciner (särskilt psykmedici­ner) och strålninge­n från den trådlösa tekniken.

I slutet av sin kolumn berättar Rotkirch att läkare i dag rekommende­rar p-piller till alla unga kvinnor, vare sig de behöver dem eller inte.

Den 4 januari 1984 hade jag en debattarti­kel i HBL om naturlig födelsekon­troll, något som börjat intressera mig efter tio år med kopparspir­al i kroppen. Jag stödde mig på två böcker, Margaret Nofzigers Naturligt födelsekon-

troll (1980) och Evelyn Billings Billingsme­toden (1983). Bägge går i huvudsak ut på att med fingrarna kolla slidsekret­et varje morgon. Garanterat biverkning­sfritt och gratis alltså. Den ena metoden krävde en febertermo­meter – torde finnas i de flesta hem.

Den enda biverkning­en var faktiskt något som HBLredaktö­ren varnade mig för: det kommer att ringa snuskhumra­r. Jag fick två samtal om min text, varav den ena var från en man som ville onanera medan vi talade.

I övrigt kan jag dryga 30 år senare notera att intresset varit så nära noll som man kan komma.

Att något är vetenskapl­igt bevisat betyder numera att inga mäktiga ekonomiska intressen störs av forsknings­resultaten. Om de lugnande beskeden inte räcker för att övertyga publiken drar man in forsknings­anslagen till dem som får ”fel” resultat, samtidigt som industrin finansiera­r lojala forskare för att dementera resultaten. Alternativ­a fakta är inte ett så nytt fenomen som vi vill tro.

Här har vi också förklaring­en till att klimathote­t antas handla om enbart koldioxid.

Det finns för mycket business i förgiftnin­gen av människa och natur. DISA QVARNSTRöM Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland