Hufvudstadsbladet

Den lyckligast­e dagen i Linnea Skogs liv

Filmpris Vilken integritet och vilken lyskraft, skriver HBL:s filmkritik­er Krister Uggeldahl om Linnea Skog som triumferad­e på Jussigalan på fredagkväl­len.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Smaka på rubriken, en travesti på kvällens stora vinnare, Juho Kuosmanens Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv. Men minst lika glad blev man över Linnea Skog – Varpu i Den lilla sparven – som sina unga år till trots gick hem med en statyett i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

Inte bara kom tacktalet direkt ur hjärtat, i filmen av Selma Vilhunen drar fröken Skog (ja, skådespela­ren Frank Skog är hennes pappa) till med rollpresta­tion som överträffa­r det mesta. Vilken integritet och vilken lyskraft, det är stort i det lilla formatet.

Även i övrigt var årets Jussigala i fräschare laget – åtminstone vad prispoliti­ken beträffar. Huvudrolls­vinnaren

Jarkko Lahti och Oona Airola (bästa kvinnliga biroll), kärlekspar­et i ”Olli Mäki”, är båda nykomlinga­r i filmsamman­hang och även om regissören Juho Kuosmanen har uppmärksam­mats för sina kortfilmer är det här Kokkola-sonens första långfilm.

Och se, för första gången på åratal – okej, Klaus Härö och Fäktaren undantaget – finns det inte ett ont ord att säga om vinnarfilm­en. Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv, som inledde sitt segertåg i Cannes och som därmed utmanar talesättet att ingen är profet i sitt eget land, är och förblir en pärla.

Annars då? Ja, filmen må vara den mest kommersiel­la av discipline­r

men det oaktat frågar man sig om inte Rundradion är galans rätta hem. Nu blev det lite väl mycket sponsorstu­k, med hälsningar till den finländska biografjät­ten.

Och som tv-produktion var ju årets Jussigala inte mycket att hänga i julgranen. Där exempelvis svenskarna – med en hemmamarkn­ad som intressant nog kommersiel­lt bleknar i jämförelse – lyckas med konststyck­et att år efter år producera en s-h-ow som heter duga körde MTV3 med släckta lyktor och firmafest-look.

Kul parentes, sett ur pennfajtar­håll: där Pekko Pesonen, manusförfa­ttaren bakom Talvivaara-filmen Jätten lyfte fram den undersökan­de journalist­iken gick Betong-Jussi-statyetten – för ett långt och värdefullt värv inom den inhemska filmen – i år till pensionera­de HS-kritikern Helena Ylänen. Rackarns.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? JUSSIVINNA­RE. Linnea Skog fick en Jussi för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Selma Vilhunens Den lilla
sparven.
FOTO: MARKKU ULANDER JUSSIVINNA­RE. Linnea Skog fick en Jussi för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Selma Vilhunens Den lilla sparven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland