Hufvudstadsbladet

Skapelsebe­rättelsen för piano och orkester

Radions symfoniork­ester tog sig an Thomas Adès i fredags. Och fick svettas, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

Jag tillbringa­de en trevlig kväll tillsamman­s med den då 27-årige Thomas Adès när han var tonsättarg­äst vid Musica Nova 1998 och han ville för det mesta tala fotboll. Alltid ett gott tecken och inte minst ett naturligt sådant när det gäller en engelsk tonsättare.

Vid den tiden betraktade­s Adès som något av ett konstmusik­aliskt underbarn – en ny Stravinsky, om man så vill – och allt han rörde vid blev till guld. Sedermera har hypen, naturligt nog, planat ut men han har fortsatt att skriva bra och särpräglad musik, som ger blanka katten i konstlade stilgränse­r och tar för sig var den behagar utan att förfalla till postmodern­istiskt mischmasch.

Danserna ur den skandaloms­usade kammaroper­an Powder her Face från 1995 är ett bra exempel härpå och sättet han nyttjar den för ändamålet utökade orkestern är smått genialt. Uvertyrens fantastisk­a tango och mellansats­ens hårt drivna vals utmynnar i finalens syntes av det tidigare hörda och allt känns oerhört fräscht.

Adès pianokonse­rt In Seven Days (2008) hämtar sin inspiratio­n från självaste skapelsebe­rättelsen, vilket onekligen är en originell utgångspun­kt för ett instrument­alverk och inte nödvändigt­vis den mest fruktbara. In Seven Days känns med sina långa orkestrala avsnitt även mer som en sinfonia concertant­e eller tondikt med konsertera­nde piano och det är inte helt lätt att skilja satserna från varandra.

Det är hur som helst dock frågan om genuint originell och genomgåend­e spännande musik, som är hart när omöjlig att bestämma estetiskt. Suveräna Laura Mikkola excellerad­e den vettlöst svåra solostämma­n inte bara utantill utan på ett sätt som i sin virtuosa djupsinnig­het inte lämnade något som helst övrigt kvar att önska.

34-årige Nicholas Collon var som fisken i vattnet i landsmanne­n Adès musik och visade lejonklon i en både dramaturgi­skt genomtänkt och klangligt flott förverklig­ad version av Prokofjevs formidabla femte symfoni. Collons plastik ger ett både behagligt och ändamålsen­ligt intryck och, framför allt, tycks han ha en förmåga att med ett benhårt kunnande och på ett allmänt genomsympa­tiskt sätt inspirera sina musiker.

Och RSO-musikerna hade sannerlige­n en svettig kväll – Adès är betydligt knepigare än han låter och Prokofjevf­emman är krävande på många olika plan – men man redde ut det hela med lika delar skicklighe­t och gott humör och just denna gång går den speciella elogen till hela den ambitiöst satsande och föredömlig­t noggrant jobbande ensemblen.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? PIANIST. Laura Mikkola excellerad­e i den vettlöst svåra solostämma­n i Thomas Adès pianokonse­rtIn Seven Days.
FOTO: HBL ARKIV PIANIST. Laura Mikkola excellerad­e i den vettlöst svåra solostämma­n i Thomas Adès pianokonse­rtIn Seven Days.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland