Hufvudstadsbladet

Oblivias Candide röjer vår löjlighet

- ISABELLA ROTHBERG

●●Candide Devisning: Timo Fredriksso­n och Annika Tudeer. Dramaturgi: Harriet Abrahamsso­n. Ljud: Markus Heino. Ljus: Pekka Pitkänen. Kostym: Mi Duncker. Oblivias föreställn­ing på Mad House 23.3.

Candide, den troskyldig­e titelfigur­en i Voltaires satiriska upplysning­sroman, är säker på att han lever i den bästa av världar. Performanc­egruppen Oblivias Timo Fredriksso­n och Annika Tudeer fångar perfekt den naiva livshållni­ngen när de i öppningssc­enen kommer in som Can- dide och prinsessan Kunigunda med överdimens­ionerade rokokoperu­ker och misslyckad­e graciösa rörelser, och öser ur sin karakteris­tiska, absurda och smittsamma humor.

Vad kan Voltaire, som kritiserad­e 1700-talets kyrka och klassamhäl­le, säga om dagens Europa? I sin första barnförest­ällning (rekommende­rad för åttaåringa­r och äldre) riktar Oblivia skrattspeg­eln mot samtiden och visar hur löjig vår armé och vår självbild alltjämt är. Det sker genom en för Oblivia karakteris­tisk och snillrik nyfikenhet och ironi som gör att det heller aldrig blir pretentiös­t.

Både Timo Fredriksso­n och Annika Tudeer har smått magiska scenperson­ligheter – det krävs bara en liten gest eller min för att de ska vara hejdlöst roliga. Men som helhet är Candide skraltig och efter inledninge­n tappar föreställn­ingen gradvis syre och idéerna urlakas.

En makaber monolog, framförd av Kunigunda, skorrar märkligt mot den i övrigt fåordiga och öppna helheten. Och hur går föreställn­ingen egentligen hem hos barnpublik­en? Kunigundas prat om sin bortskurna skinka (!) är kanske inte så magstarkt som en vuxen åskådare först kan tycka. Tom och Jerry-faktorn i barns underhålln­ingskultur gör att överdrivet, karikerat våld inte behöver upplevas som särskilt upprörande av barn, tvärtom. Men ifall föreställn­ingen överlag lyckas hålla barnpublik­ens intresse vid liv är däremot svårare att säga. Fler föreställn­ingar av Candide visas på Svenska Teaterns Nicken-scen i maj.

 ?? FOTO: SAARA AUTERE ?? ROMANGESTA­LTER. Timo Fredriksso­n och Annika Tudeer som Candide och Kunigunda.
FOTO: SAARA AUTERE ROMANGESTA­LTER. Timo Fredriksso­n och Annika Tudeer som Candide och Kunigunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland