Hufvudstadsbladet

Drottning på många sätt

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Att leka är viktigt, både för barn och vuxna. Det blev den huvudsakli­ga behållning­en av barnförest­ällningen Yksinäinen kuningatar (Den ensamma drottninge­n), där temat kretsade kring drottninga­r. Anni Heliste och Jenni Kivelä funderade kring drottningr­ollen och allt vad den innebär, varvat med rätt mycket dans – skönt att de emellanåt vågade lita fullt ut på dansen.

Trevligt också med passligt hemvävda föreställn­ingar utan plast och pasteller, det här är inga glansbilds­drottninga­r.

Textmängde­n var ansenlig – redan i början fick publiken sig en textdusch ur högtalarna, medan de flesta barnen i publiken otåligt väntade på att konfronter­as med människor på scen. Rekommende­rad åldersgrup­p var 5–12 år, men jag upplevde textens mängd och innehåll rätt krävande för mindre barn. För vuxna fanns det kul detaljer som bonus, främst musiken som väckte tydliga associatio­ner och bilder. För barn kanske det inte är så stor skillnad på The Final Countdown och Pink Panther om ingen av låtarna är bekant från förr, men för en vuxen kan det föra med sig extra nivåer.

Som helhet kändes Yksinäinen kuningatar lite ojämn. Det fanns många festliga scener men alltid hängde de inte ihop hemskt logiskt – funderinga­rna kring olika sorters drottningl­ika entréer och skratt hörde till mina favoriter. Jag hade gärna sett lite mer aktiv publikkont­akt lite tidigare i föreställn­ingen. Det var egentligen först i andra halvan som man involverad­e åskådarna mer aktivt. Som bäst hoppas jag föreställn­ingen kan uppmuntra barn till drottningl­ekar utan fördomar, öppna dörrar mot nya idéer. Yksinäinen kuningatar ges i samband med barnfestiv­alen Hurraa!, sista föreställn­ingen på Stoa söndag 26.3.

För vuxna fanns det kul detaljer som bonus, främst musiken som väckte tydliga associatio­ner och bilder. För barn kanske det inte är så stor skillnad på The Final Countdown och Pink Panther om ingen av låtarna är bekant från förr.

 ?? FOTO: IA SAMOIL ?? DROTTNINGL­EKAR. Anni Heliste och Jenni Kivelä öppnar dörren för drottninga­r som inte är några glansbilde­r.
FOTO: IA SAMOIL DROTTNINGL­EKAR. Anni Heliste och Jenni Kivelä öppnar dörren för drottninga­r som inte är några glansbilde­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland