Hufvudstadsbladet

Moomin of Finland roar inte Moomin Characters

- FREDRIK SONCK

Tidningen Image har korsat två av Finlands mest kända ikoner: Mumintroll­en och Tom of Finland. På rättighets­innehavare­n Moomin Characters är man måttligt roade.

Tidningen Images färska omslag är tecknat av Sami Saramäki: två mumintroll i Tom of Finland-utstyrsel. I tidningen ingår också en text av Antti Holma som handlar om hur Tom of Finland blivit en nationell maskot.

Moomin Characters vd Roleff Kråkström säger emellertid till Helsingin Sanomat att Image inte bett om lov att få använda muminkarak­tärerna. Enligt honom är förfarande­t inte okej.

– Vi tycker att innehållet i artikeln är intressant och sakligt, och vi uppskattar vad Tom of Finland represente­rar. Men vi anser att det är problemati­skt att, utan att ha frågat om lov, använda vårt varumärke för att öka försäljnin­gen av tidningen, säger Kråkström till HS.

Images chefredakt­ör Heikki Valkama bekräftar att man inte bett om lov och att Moomin Characters jurist tagit kontakt med tidningen. Enligt Valkama måste omslagsbil­den ändå tolkas som det slags satir som inte ska kunna begränsas av varumärkes­skydd.

– Det vore omöjligt att göra satir, till exempel om statsminis­tern, om man måste ringa och be om lov. Och om man inte får göra satir, har vi verkligen problem, säger han till HS.

 ?? FOTO: FREDRK SONCK ??
FOTO: FREDRK SONCK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland