Hufvudstadsbladet

Walter Mitty vid spakarna

- NALLE

Trots flygturer över hela och halva jordklotet har jag ännu aldrig lyckats somna i ett flygplan. Inte heller den här natten, när världen är som mörkast. Gång på gång närmar jag mig stupet, men i stället för att sugas ner i avgrunden fastnar jag och blir hängande i en osynlig krok. Klarvaken blir jag efter två skarpa knallar. Strax därpå två till.

En kort stund förflyter, medan planet med oförändrad hastighet fortsätter sin färd mot det stora landet i väster. Någon sjunker ner i den lediga stolen bredvid min. Jag känner doften av tropisk parfym. Det är Kelly. Alla vackra flygvärdin­nor är irländskor och heter Kelly. De äldsta har hunnit fylla tjugo. Kommer Miss Kelly, vars höft snuddar vid min, att fylla tjugo? Hon andas lugnt, om än aningen tillkämpat.

– Jag tog två betablocke­rare, säger hon. Men du är av den lugna sorten. A strong silent man. Nu behövs du mer än någonsin. Vi flyger utan ledning. Bill och Bob sköts av två terroriste­r. Sen beställde mördarna tolv år lagrad whisky, drack i botten och blåste ut sina hjärnor. Genvägen till paradiset.

Med milt våld tvingar hon mig upp och knuffar mig in i den tomma cockpiten, en lysande djungel med tusen instrument. Över oceanen går vi på räls med autopilot. Problemen kommer att uppstå när vi nått land och närmar oss flygfältet.

– Jag har anropat kontrollto­rnet, de vet vad som gäller. Två jaktplan kommer att dyka upp framför oss, en kvart före landning. Ordern är att följa dem. Med den här manicken sänker man hastighete­n. Men inte än.

Minuterna tickar i väg, blir en timme och två. Allt som händer är vibratione­rna från fyra motorer, den lätta kittlingen av en hårslinga mot min kind. Som i en dröm uppenbarar sig sent omsider två röda lanternor för min syn. De utlovade planen, i långsamt dalande flykt. Dags att koppla loss autopilote­n och i lagom takt strypa gasen. Tills gryningsdi­mman lättar och landningsl­jusen blir synliga. I nästa minut nuddar den tunga titankropp­en vid asfalten, lyfts och sänks igen. Jag trycker bromsarna i botten. En enorm terminalby­ggnad rusar allt närmare men stannar hundra meter ifrån. Vibratione­rna upphör. Om en stund öppnas utgången och en högrest man kliver in. Det är landets president. En annan strong silent man, först i turen att tacksamt trycka min hand.

Så kan det klassiska Secret Life of Walter Mittysyndr­omet se ut i modern uppdaterin­g. Vad skulle James Thurber ha sagt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland