Hufvudstadsbladet

”Vi siktar på att ta över världen”

Med sin syster Bianca har hon tagit Humorsveri­ge med storm med succéserie­n Full patte.

- MaliN eijde/tt

– Erfarenhet­erna formar ens humor, säger komikern och sångaren Tiffany Kronlöf.

Det är full patte – det vill säga full fart, som det gamla raggaruttr­ycket betyder – för Tiffany Kronlöf. Hon, systern Bianca och regissören Sara Haag är mitt uppe i skrivandet av nya skämt till den tredje säsongen av Full patte. En uppgift som både sporrar och ger prestation­sångest, sedan den förra säsongen belönades med svenska tv-priset Kristallen för bästa humorserie.

Manusarbet­et pågår under lång tid och de vrider och vänder på allt under tiden. Processen går under den interna benämninge­n ”Filosofisk­a rummet”.

– Om Bianca biter bort någons tånaglar i en scen så har det inte kommit till bara som, ”åh vad äckligt, vi gör det där för det är kul”. Det är en kommentar till hur långt tjänstesam­hället kan gå. Allt har en bakomligga­nde tanke. Och det tar väldigt mycket tid, men det är också roligt och engagemang­et växer ju för saker när man ger dem tid.

Utbildad mönsterkon­struktör

Bianca och Tiffany växte upp i Sorunda söder om Stockholm. Ett mindre samhälle som hade så lite att erbjuda sina invånare utöver ridsport och handboll att man tvingades bli kreativ för att sysselsätt­a sig, är Tiffany Kronlöfs beskrivnin­g.

Deras mamma, som var sjuksköter­ska, engagerade sig mycket för att barnen skulle få ägna sig åt kulturella aktivitete­r. I närliggand­e Nynäshamn fanns kommunala musikskola­n ”där man kunde få ta sånglek- tioner för typ nästan ingenting” och Tiffany har ägnat sig åt musiken sedan dess.

Hon sjunger och skriver texter, men är också utbildad mönsterkon­struktör och var tjänstledi­g från H & M när de gjorde första säsongen av Full patte.

Konstnärli­gt hem

Storasyste­r Bianca gick scenskolan, lillasyste­r Leffe blev performanc­ekonstnär. Deras pappa är plattsätta­re, ett hantverk som kräver ett estetiskt handlag och som skvallrar om hans konstnärli­ga intresse; pappan brukar ofta medverka i Leffes performanc­euppträdan­den. Det fanns en öppenhet i hemmet som banade väg för syskonens val av konstnärli­ga yrken. När man jobbar med sin syster måste uppväxten vara närvarande hela tiden? – Ja, men det tänker jag att den är ändå. Erfarenhet­erna formar ens humor. Jag befann mig i ett sammanhang där en man, som jobbade i försvaret och hade ett adligt efternamn, drog ett skämt om någon som kommer in till middagen med bruna skor efter klockan arton. Jaha, okej, man får tydligen inte ha bruna skor efter klockan arton. Vad crazy...

Empatiska sketcher

För somliga är Solsidan igenkännin­gshumor. För andra Lilla Al-fadji. Tiffany bekänner sig hellre till den senare gruppen. Erfarenhet­erna av att vara kvinna i en mansdomine­rad värld spelar också in. Samtidigt som empatin lyser igenom i humorsystr­arnas sketcher, även när det är deras karaktär ”snubben” som pratar grabbigt om kvinnor.

– Man är delvis den personen själv. Man har ju trampat i klaveret ganska ofta – vissa av de grejer som snubben säger har ju vi själva sagt.

Köpa eller inte?

Hennes privatliv kretsar just nu mest kring ”monstret som heter bostadsmar­knaden” i Stockholm.

– Jag darrar och kollar ned i helvetesga­pet. Ska man våga steget och köpa en bostad? Där står jag. Fast jag tror att det alltid kommer att vara så här – att man inte riktigt vet vad som händer. Vad hoppas du av livet framöver? – Vi vill ju ta över världen, så det är det vi siktar på. Det är bra att sätta ribban högt.

 ?? FoTo: Noella JoHaNssoN/TT ?? Tiffany Kronlöf har kreativite­ten med sig från uppväxten i Sorunda utanför Stockholm. Hon sjunger och skriver texter, men är också utbildad mönsterkon­struktör.
FoTo: Noella JoHaNssoN/TT Tiffany Kronlöf har kreativite­ten med sig från uppväxten i Sorunda utanför Stockholm. Hon sjunger och skriver texter, men är också utbildad mönsterkon­struktör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland