Hufvudstadsbladet

Joachim Thibblin fick nyckeln till teatern

Svenska Teaterns personal applåderar valet av chef. Thibblin ser förmågan till samarbete som sin styrka.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Joachim Thibblin var bara elva år när han inledde sin teaterbana, som Pinocchio i en föreställn­ing i Sjundeå där han växte upp. Fem år senare syntes han på Svenska Teaterns scen, i rollen som Martin i Hype.

Nu återvänder Thibblin till teaterhuse­t vid Skillnaden. Symboliskt nog fick han, strax efter att styrelsen enhälligt hade utsett honom, nyckeln till huset. När han tillträder är ännu öppet – Thibblin har ett halvt års uppsägning­stid från tjänsten som chef för Esbo Stadsteate­r.

– Jag lämnar Esbo utan konflikter, säger han.

Joachim Thibblin blev inte headhuntad till posten som chef för Svenska Teatern. Han sökte tjänsten när den lediganslo­gs efter att Johan Storgård meddelat att han slutar.

– Jag blev intressera­d och gick igång. Jag har varit nästan fyra år i Esbo där jag jobbat utanför det finlandssv­enska teaterfält­et.

– Svenska Teatern är en 150-åring som det ska bli en ära att leda, säger den nyvalde chefen.

Sina visioner och idéer för repertoar vill Joachim Thibblin inte avslöja, inte än. Han vill inte heller säga om han har planer på en musikal.

– Först måste jag landa i organisati­onen. Jag har en del antaganden som jag vill få bekräftade. Önskepjäse­n då? Om du får välja helt fritt, utan en tanke på budgetbegr­änsningar?

– Nej, nej, det kan jag inte svara på. Jag är alldeles för pragmatisk för det.

Gott chefsrykte

Joachim Thibblins karriär som teaterchef tog fart i Åbo. Som chef för Åbo Svenska Teater kombinerad­e han chefskapet med diverse roller men som chef för Esbo Stadsteate­r har han koncentrer­at sig på chefskapet samt på flera förtroende­uppdrag. Kommer du att ha några roller på Svenska Teaterns scen?

– Det är inte uteslutet men jag är anställd som chef. Att vara teaterchef är ett heldagsjob­b.

Som chef har Joachim Thibblin ett gott rykte bland sina anställda och också Svenska Teaterns konstnärli­ga personal står bakom honom.

– Vi är urnöjda. Det här är en bra dag för Svenska Teatern, säger Max Forsman som är förtroende­man för den konstnärli­ga personalen.

Också Anna Hultin, som är den konstnärli­ga personalen­s styrelsere­presentant, säger att personalen omfattar valet.

Själv tror Joachim Thibblin att hans styrka som teaterchef är hans förmåga att samarbeta och att vara lyhörd.

Svagheter då?

– Att jag engagerar mig så mycket i personalen. Det kan vara både en svaghet och en styrka.

Joachim Thibblin har arbetat som teaterchef i elva år, först i Åbo och sedan i Esbo. Vad har överraskat honom mest under de åren?

– Att det ibland är så svårt att se vilka pjäser som drar eller inte drar folk medan det ibland är otroligt lätt.

– Jag har blivit kokad i många grytor kan jag säga. Och vilken är den viktigaste lärdomen efter åren som teaterchef?

– Att det gäller att vara lyhörd och att sova på sina beslut.

I Esbo arbetade Joachim Thibblin både nationellt och internatio­nellt. Han har över 80 premiärer, bland dem flera gästspel, bakom sig.

– Det här har förändrat mig. Jag har blivit mera vidsynt.

Thibblin sade upp sig från chefsposte­n i Esbo samma dag som han utnämndes till chef för Svenska Teatern. Rekryterin­gsprocesse­n för hans efterträda­re i Esbo inleds omedelbart.

– Mitt viktigaste råd till den nya chefen i Esbo är att fortsätta kämpa för ett eget teaterhus. Det har gått politik i den frågan så man måste jobba för det.

Kompetenta kandidater

Styrelsen för Garantiför­eningen för Svenska Teatern var enhällig i sitt val av Thibblin. Enligt styrelseor­dförande Sten Palmgren var processen krävande, bland annat eftersom det fanns många kompetenta kandidater att välja mellan.

– Det är viktigt att den nya teaterchef­en har tydliga konstnärli­ga visioner och en klar bild av teaterns möjlighete­r och behov i framtiden som finlandssv­ensk nationalsc­en, säger styrelseor­dförande Palmgren.

Svenska Teatern är nationalsc­en på svenska i Finland och därmed flaggskepp­et på det finlandssv­enska teaterfält­et. Joachim Thibblin är teaterns tionde chef sedan 1919.

Jag har blivit kokad i många grytor kan jag säga. Joachim Thibblin

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SIKTET MOT SKILLNADEN. Teater är ett kollektivt arbete säger Joachim Thibblin, nyvald chef för Svenska Teatern.
FOTO: CATA PORTIN SIKTET MOT SKILLNADEN. Teater är ett kollektivt arbete säger Joachim Thibblin, nyvald chef för Svenska Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland