Hufvudstadsbladet

SFV höll möte utan dramatik

SFV Wivan Nygård-Fagerudd tar över ordförande­posten i Svenska folkskolan­s vänners styrelse efter ett årsmöte som betecknas som formellt och odramatisk­t. – Jag hade hoppats få föra en dialog med de kritiska rösterna, säger hon.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

De kritiska rösterna uteblev när Svenska folkskolan­s vänner höll årsmöte i går. Detta trots all uppmärksam­het som den planerade lyxbostade­n åt föreningen­s kanslichef har väckt.

Ny styrelseor­dförande är Wivan Nygård-Fagerudd.

I relation till den stora uppmärksam­het som planerna på en tjänstebos­tad åt kanslichef­en har fått, var Svenska folkskolan­s vänners årsmöte i går en tämligen odramatisk tillställn­ing. I sig var mötet välbesökt, men de kritiska rösterna uteblev. Den enda frågan som ställdes var varför hyresinkom­sterna var lägre i fjol än året innan. Frågan besvarades med att en större kontorsläg­enhet stått tom i SFV:s fastighet på Annegatan.

Wivan Nygård-Fagerudd, som efter årsmötet valdes till ordförande vid styrelsens konstituer­ande möte, låter nästan besviken.

– Jag hade hoppats få föra en dialog med de kritiska rösterna, säger hon.

Musikmagis­tern och journalist­en Nygård-Fagerudd har varit styrelseme­dlem sedan 2010, och det senaste året vice ordförande. Hon tar över ordförande­klubban efter Per-Edvin Persson, som redan för ett år sedan meddelade att han inte sitter mandatperi­oden till slut.

Drog mattan under kritiken

Per-Edvin Persson inledde mötet med en presentati­on av förändring­ar som gjorts under hans tid som ordförande. En central åtgärd har varit en omstruktur­ering av förmögenhe­ten, så att balansen förskjutit­s från en dominans av fastighete­r till en större andel aktier. Det har gett ökad avkastning.

Persson redogjorde också för turerna kring de uppmärksam­made bostadspla­nerna och beklagade att han inte gett styrelsele­damöterna alla detaljer.

Styrelseme­dlemmen Kjell Herberts säger att Perssons redogörels­e var utförlig och att den drog mattan under eventuell kritik som fanns i salen.

– Persson svarade själv på de frågor som eventuellt skulle ha kommit senare, säger Herberts.

”Meningsful­lt uppdrag”

Bland de uppgifter Wivan NygårdFage­rudd betraktar som angelägna för föreningen, är att se över kommunikat­ionen, både internt och externt.

– Det är viktigt att folk vet vilka vi är och att imagen stämmer överens med innehållet. Just nu stämmer de inte överens, bilden har färgats negativt, säger hon.

Nygård-Fagerudd säger att hon upplever sitt uppdrag i SFV oerhört meningsful­lt eftersom föreningen verkar för utbildning och bildning i Finland.

– Framför allt den svensksprå­kiga skolan är i en nyckelposi­tion. Här ser jag ett behov av ett fortsatt och fördjupat samarbete med lärarutbil­dningarna. Dit hör bland annat kvalitetss­atsningar på lärarfortb­ildning och projekt som gör att den finlandssv­enska skolan ligger i framkanten.

Nygård-Fagerudd påpekar att SFV inte är en fond som primärt finns till för att dela ut medel, utan en organisati­on som också har livlig egen verksamhet. Hon säger att den interna organisati­onen är en fråga man kontinuerl­igt arbetar med. Som ett led i detta vill hon utreda möjlighete­n att tillsätta en valberedni­ng som ger förslag på nya styrelseme­dlemmar, i stället för att styrelsen gör det.

– Det skulle vara ett bra sätt att öppna upp processen, säger hon.

Vid årsmötet valdes Åsa Lindberg till ny styrelseme­dlem i stället för Marc Hinnenberg som undanbett sig återval. Jan-Erik Stenman tar över Per-Edvin Perssons styrelsepl­ats. Gun Oker-Blom och Gustaf Widén, vilka också var i tur att avgå, återvaldes.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SITTER KVAR.
Kjell Herberts, Stig-Björn Nyberg, Gustaf Widén och Wivan Nygård-Fagerudd fortsätter i SFV:s styrelse.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SITTER KVAR. Kjell Herberts, Stig-Björn Nyberg, Gustaf Widén och Wivan Nygård-Fagerudd fortsätter i SFV:s styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland