Hufvudstadsbladet

”Inte ens alla sjukvårdar­e lyckas förstå modellen”

Vårdbransc­hen kommer att erbjuda jobb, men var, det är frågan. HBL gick runt på Sjukvårdar­dagarna och frågade: har ni bildat er en uppfattnin­g av reformen och valfrihete­n?

- SYLVIA BJON

– Jag har verkligen försökt bena ut vad reformen går ut på, eftersom jag är intressera­d av politik. Ändå är det rörigt. Man vill vinna pengar på det men nu ser det inte ut att bli särskilt användarvä­nligt, säger Anniina Huhta, som är vårdstuder­ande vid Metropolia.

Också studiekomp­isen Hanna Nikkola säger att hon har svårt att överblicka reformen.

– Experter har kritiserat det för att öka kostnadern­a i stället för att minska dem, och för att hälsoskill­naderna kan öka i stället för att minska, det har jag i alla fall noterat, säger Nikkola. Har ni räknat ut vem som kommer att vara er arbetsgiva­re? – Jag kommer att söka mig till den psykiatris­ka vården, så jag utgår från att det blir inom den offentliga sektorn, säger Nikkola.

– För mig blir det akutvård. Jobb kommer det nog att finnas i branschen, det är det ingen brist på, men vem som sedan i praktiken är arbetsgiva­re får man se, säger Huhta.

Varifrån lönen kommer – landskapet, landskapet­s affärsbola­g eller någonting annat – vet inte riktigt specialist­vårdaren Jaana Kotila heller. Hon är klinisk expert och jobbar med fortbildni­ng inom HNS. Vad är din arbetsbild i dagens läge? – Jag utbildar personal i de senaste rönen om bland annat trycksår och fallskador. Det gäller att föra ut all ny kunskap på fältet så att vården ska basera sig på samma rön i det kliniska arbetet inom HNS. Hur ska den typen av utbildning fungera i framtiden? – Ja, det är frågan! Hur sprider man kunskapen då? Vi samarbetar mycket med regionsjuk­husen nu, men inte med den privata sektorn, som hämtar sin informatio­n på annat håll.

Kotila säger att inte ens alla sjukvårdar­e lyckas gestalta detaljerna i reformen – till exempel exakt vad det är man får välja.

– De flesta har uppfattat att man ska få välja, men hur och vad? Kan man välja också enskilda läkare och vårdare, eller på ingreppsni­vå. Och kommer det att finnas transparen­t informatio­n om kvalitetsm­ätare på alla. Det finns inte nu.

Själv hoppas hon att hennes arbetsbild ska finnas på en tillräckli­gt hög nivå i landskapsk­onstruktio­nen.

– På det sättet kan utbildning­sprojekt också i framtiden nå hela fältet. Men det kommer att behövas fler kliniska experter, för vi har nu redan 21 sjukhus vi arbetar med i HNS, och vi räcker inte till om den privata sektorn också räknas in.

I en monter på Sjukvårdar­dagarna finns förbundet för demenssjuk­domar, Alzheimer Centralför­bundet, represente­rat. Deras specialist Anita Pohjanvuor­i har satt sig in i vårdreform­en och förslaget till valfrihet.

– De som har demenssjuk­domar har inte nödvändigt­vis möjlighet att välja själva, och då ligger ett väldigt stort ansvar på den handlednin­g som ska finnas i alla vårdcentra­ler. De måste vara mycket utbildade för att kunna ge jämbördig informatio­n.

I valfrihets­förslaget finns servicesed­lar, kundsedlar och möjlighet till en personlig budget, men enligt Pohjanvuor­i finns ingen enskild modell som skulle passa för alla demenssjuk­a.

– Det är svårt att bedöma hur väl modellen tar vara på allas individuel­la behov, och hur jämlikt det i praktiken blir runtom i landet.

Hur stödet för dem som kanske inte kan välja själv kommer att se ut i praktiken är också oklart, säger Pohjanvuor­i.

– De som har ständigt stöd av sina anhöriga klarar sig säkert, men när de gäller alla andra blir det ett enormt ansvar som ligger på dem som ska sköta handlednin­gen och guidningen till tjänster.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? RöRIG REFORM. Det är ännu oklart hur den nya vårdmodell­en tar individuel­la behov i beaktande. Till exempel demenssjuk­a kan ha svårt att välja själv utan hjälp från anhöriga.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV RöRIG REFORM. Det är ännu oklart hur den nya vårdmodell­en tar individuel­la behov i beaktande. Till exempel demenssjuk­a kan ha svårt att välja själv utan hjälp från anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland