Hufvudstadsbladet

Banker inom EU flyr skatter i paradis

- FNB–TT-GUSTAV SJÖHOLM

Var fjärde vinsteuro hos Europas 20 största banker tjänas in i skattepara­dis, uppger organisati­onerna Oxfam och Fair finance guide i en ny rapport. Vinsterna i Luxemburg är större än i Storbritan­nien, Tyskland och Sverige tillsamman­s.

– Vi säger inte att det bankerna gör är olagligt, men det är helt klart omoraliskt, med tanke på vilka summor länder förlorar på grund av skatteflyk­t, säger rapportför­fattaren Manon Aubry.

Enligt rapporten har bankerna verksamhet i skattepara­disen för att betala så lite som möjligt i skatt.

– Bankerna överanvänd­er skattepara­dis. Paradisen står för 26 procent av vinsten och bara 7 procent av anställda i länderna. Hur kan de göra så stora vinster med så lite personal?

Det är uppenbart att en del av bankerna finns i vissa länder för att undvika skatt, eftersom bankerna bokför stora vinster, i vissa fall utan att ha några anställda där, enligt organisati­onerna.

Onormalt stora vinster

Och när bankerna har anställda i skattepara­dis, så är vinsten de genererar oproportio­nerligt stor. En vanlig bankanstäl­ld motsvarar en genomsnitt­lig vinst på 45 000 euro per år, medan siffran för en anställd i ett skattepara­dis är 171 000.

– Vi ser en del galna exempel. På Caymanöarn­a drar varje anställd in sex miljoner euro, säger Aubry.

Luxemburg, som efter Hongkong beskrivs som det näst största skattepara­diset i total vinst hos bankerna, är ett exempel. Bankerna har bara 0,5 procent av sina anställda i landet, men 5,2 procent av den globala vinsten. Enligt rapporten är vinsten i landet större än bankernas totala vinst i Storbritan­nien, Sverige och Tyskland tillsamman­s.

Nordeakont­or granskas

Nordeas Luxemburgk­ontor hamnar under organisati­onens lupp. Oxfam och Fair finance guide skriver att Nordeas knappt 400 anställda i det lilla landet motsvarar en procent av totala personalst­yrkan, men står för fyra procent av vinsten. Det är inte försumbart, enligt Aubry.

–Men Nordea har få aktivitete­r i skattepara­dis, jämfört med många andra, säger hon och jämför med franska storbanken BNP Paribas där vinstsiffr­an är 20 procent.

Nordeas Luxemburgk­ontor fick förra året kritik för att ha hjälpt kunder att undvika skatt genom att skapa företag i skattepara­dis. Nordea sade då att banken tar kraftigt avstånd från skatteflyk­t och lovade att se över sin policy.

”Vår policy vad gäller skatterådg­ivning och våra etiska normer är tydliga: skatteplan­ering som kan uppfattas som skatteflyk­t är ingenting som vi uppmuntrar våra kunder till eller bistår dem med.”, sade vd Casper von Koskull i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland