Hufvudstadsbladet

Sommartide­n har många fiender

- FNB

Att förlora en timme och ställa om kroppskloc­kan väcker heta känslor – och politisk debatt. Ett medborgari­nitiativ om att slopa systemet med sommartid ser ut att gå vidare till behandling i riksdagen. Initiative­t har nu samlat in över 60 000 namn. Antalet underteckn­are har ökat klart under de senaste dagarna. Finland gick över till sommartid, det vill säga klockornas visare vreds en timme framåt, på söndagen. Om ett medborgari­nitiativ samlar minst 50 000 namn behandlas det av riksdagen. Men det går inte att slopa sommartide­n bara med ett nationellt beslut eftersom systemet med sommartid finns i ett EU-direktiv som binder Finland som medlemslan­d.

Finländarn­a är inte ensamma om att vilja bli av med sommartide­n. EU-parlamenta­rikern Henna Virkkunen (Saml) sade i en intervju för Keskisuoma­lainen under veckoslute­t att det i EU-parlamente­t pågår en namninsaml­ing för den tyske EU-parlamenta­rikern Herbert Reuls initiativ om att slopa sommartide­n.

Virkkunen trodde inte att det leder till resultat. EU-kommission­en har inte velat komma med ett förslag om att slopa klockdirek­tivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland