Hufvudstadsbladet

Klart för finska versionen av Forbes

Efter en rad motgångar utkommer nu det första numret av den amerikansk­a affärstidn­ingen Forbes på finska. Upplagan är 70000 exemplar.

- PATRIK HARALD

Sedan tidigare finns 37 lokala Forbesuppl­agor runtom i världen. I den finska utgåvan är ungefär hälften av materialet lokalt producerat, medan den andra hälften består av internatio­nella artiklar som valts ut för en finländsk publik och översatts till finska.

Enligt Fredrik Nars, chief revenue officer på Forbes i Finland, har Forbes en annan profil än andra ekonomitid­skrifter som ges ut i Finland.

– Forbes är inte en tidskrift man läser med pannan i djupa veck för att se vad som hänt i ekonomin. Den är mer en inspiratio­nskälla som lyfter fram nya idéer och spännande historier kring framgångsr­ika företag och personer.

Enligt Nars bygger artiklarna ofta på ett omfattande analysarbe­te av stora mängder data. Ett av tidskrifte­ns mest kända inslag är miljardärl­istan som sammanstäl­ls utifrån en enorm databas med världens förmögna människor. Också andra artiklar görs med samma metod.

Motgångar

Tanken var att lansera finskspråk­iga Forbes redan 2014, men planerna lades på is på grund av den ekonomiska osäkerhete­n efter den ryska inblandnin­gen i Ukraina. I höstas gjordes en nystart, men projektet bromsades ännu en gång i januari när den dåvarande redaktione­n sade upp sig. Motivering­en var brist på förtroende gentemot den lettiska utgivaren SK Media. Oenigheten gällde synen på redaktione­llt respektive kommersiel­lt innehåll. Den tidigare redaktione­n har hänvisat till att den blev ombedd att göra saker som man inte ansåg höra till journalist­er.

Enligt Nars har tidskrifte­n varit i kontakt med Opinionsnä­mnden för massmedier och försäkrat sig om att man följer reglerna vad gäller det kommersiel­la innehållet.

Den nya redaktione­n leds av Jouko Marttila och Hannu Vuola. Marttila har tidigare jobbat som journalist på bland annat BBC och Yle. Han har varit med och grundat tidskrifte­n Arvopaperi och lett kommunikat­ionsavdeln­ingen vid Finlands Bank. Voula har jobbat bland annat på Talouseläm­ä och som kommunikat­ionsdirekt­ör på Sampo Group.

– Vi har haft en bra dialog med de nya redaktörer­na, säger Nars. Hur ser ni utgivning på papper respektive digitalt? – Speciellt när det gäller Forbes, som ska avnjutas som inspiratio­n när man lutar sig tillbaka och läser, så ska den gärna vara på papper. Både ur ett redaktione­llt innehållsp­erspektiv och ur annonspers­pektiv är papper att föredra. Papperstid­ningen återkommer man till på ett annat sätt än till digitala produkter och då blir lästiden längre per läsare och nummer. Men i maj lanserar vi Forbes även digitalt i form av en app, säger Nars.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland