Hufvudstadsbladet

Kommunalva­let lockar få invandrare att rösta

Få utlänninga­r utnyttjar sin rätt att rösta i kommunalva­let. I valet 2012 var valdeltaga­ndet bland utländska medborgare 19,6 procent medan deltagande­t bland finska medborgare var 59,9, visar data från Statistikc­entralen.

- FNB

Gruppen utlänninga­r med rösträtt är inte liten. Nästan 180 000 personer med annat än finskt medborgars­kap har rösträtt i årets kommunalva­l. Enligt Justitiemi­nisteriet kommer cirka 95000 av dem från länder utanför EU och 80 000 från EUländer.

I förra kommunalva­let hade knappt 140 000 utlänninga­r rösträtt.

Det låga valdeltaga­ndet kan leda till att utlänninga­r marginalis­eras i politiken.

– I Finland är vi inte alltid medvetna om vilken gynnsam grogrund de som sällan röstar utgör för populismen, säger akademifor­skare Hanna Wass på Helsingfor­s universite­t.

Det finns bara lite finsk forskning om utlänninga­rs väljarbete­ende. Man vet till exempel väldigt lite om deras politiska inriktning­ar.

Wass bedömer att det låga valdeltaga­ndet har att göra med att många med utländsk bakgrund har det svårt ställt ekonomiskt. De kan vara lågutbilda­de och ha svårt att hitta jobb.

Utrikesmin­isteriet publicerad­e 2015 en rapport skriven av Wass och Marjukka Weide, där de utredde valdeltaga­ndet i kommunalva­let 2012 med hjälp av registerup­pgifter från Statistikc­entralen.

Invandrarg­ruppen som röstade mest aktivt var de Sverigeföd­da där 45 procent av de röstberätt­igade gick till urnorna. Av dem som är födda i Somalia röstade 40 procent. Av de Estlandsfö­dda röstade däremot bara 14 procent och bland dem som är födda i Ryssland 19 procent.

Valdeltaga­ndet bland väljarna med somalisk bakgrund kan förklaras med att det är vanligt med förbundsak­tivitet i gruppen, bedömer Wass. Det är alltid ett personligt beslut huruvida man väljer att rösta eller inte, men känslan av gemenskap spelar stor roll.

– Det behövs en känsla av att man är del av ett samfund vars gemensamma intressen man kan påverka genom att rösta.

Allas val

Nu pågår en kampanj med syftet att öka invandrarn­as intresse för valet. Kampanjen Allas val ordnas av Moniheli ry, samarbetsn­ätverket för multikultu­rorganisat­ioner. Allas val åker runt Finland för att berätta att man genom att rösta i kommunalva­let bland annat kan påverka om kommunens enda simhall blir kvar eller vilka språk som undervisas i skolorna. Utlänninga­r som är bosatta i Finland är också intressera­de av de mest grundlägga­nde politiska frågorna, säger verksamhet­sledaren för Moniheli, Riitta Salin.

– Många frågar om skillnader­na mellan Finlands partier och deras agendor, säger Salin.

På onsdag ordnar Moniheli ett jippo på många orter där man kan gå och förtidsrös­ta som grupp.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? 19,6 PROCENT. Valdeltaga­ndet bland utländska medborgare var lågt vid senaste kommunalva­l.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä 19,6 PROCENT. Valdeltaga­ndet bland utländska medborgare var lågt vid senaste kommunalva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland