Hufvudstadsbladet

SDP-medlemmarn­a är äldst, Gröna yngst

- FNB

Medelålder­n hos medlemmarn­a i de sex största partierna i Finland är högre än medelålder­n hos dem som röstar på partierna. SDP har de allra äldsta medlemmarn­a medan De grönas medlemmar är yngst i partijämfö­relsen. Det framgår av en undersökni­ng vid Åbo universite­t.

Medelålder­n bland SDPmedlemm­arna är drygt 61 år och bland De gröna cirka 43 år. Medelålder­n bland Centerns väljare är cirka 60 år.

En betydande andel av Centerns medlemmar är fortsättni­ngsvis lantbrukar­e från glesbygden. Samlingspa­rtiets medlemmar är ofta högutbilda­de och/eller företagare som bor i stora städer, medan vänsterpar­tiernas medlemmar ofta fortsättni­ngsvis represente­rar arbetarint­ressen.

Centern har dock mer och mer närmat sig Samlingspa­rtiet när strömmen av lantbrukar­e till partiet har sinat under de senaste fem åren.

Vänsterför­bundets nya medlemmar är klart mera utbildade än förr medan SDP:s medlemmar hör till arbetarbef­olkningen. Skillnader­na märks också i partiernas väljare.

Undersökni­ngen visar att de traditione­lla partierna har många kontakter med näringsliv­et, fackförbun­den och kommunalpo­litiska organisati­oner medan Sannfinlän­darna och De gröna verkar mer hålla sig utanför ekonomiska intressegr­upper.

Undersökni­ngen Puolueiden rakenteet ja jäsenistön verkostot baserar sig på enkätsvar som samlades in i fjol höstas.

Över 12 000 medlemmar i de sex största partierna deltog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland