Hufvudstadsbladet

Skadliga program smittar smarttelef­oner

Mobilappar­ater drabbas av sabotagepr­ogram i kraftigt ökande takt, varnar teknologib­olaget Nokia. Informatio­nen baserar sig på en rapport som bolaget publicerar två gånger om året sedan fem år tillbaka. I den kartlägger man olika hot mot mobil- och nätappa

- FNB

De skadliga programmen hotar framför allt smarttelef­oner. Nokia uppger att antalet smittade smarttelef­oner ökade med nästan 400 procent i fjol. Mest är det telefoner och pekplattor som använder operativsy­stemet Android som drabbats – vilket delvis förklaras av att Android är det populärast­e operativsy­stemet.

Också apparater med Apples IOSoperati­vsystem har drabbats. Nokia nämner till exempel programmet Spyphone som spionerat på IOS-användaren­s samtal, rörelser, meddelande­n samt användande­t av sociala medier och internet.

Nokia varnar också för att säkerheten kvickt borde skärpas i sakernas internet, där till exempel hushållsap­parater kan vara kopplade.

– Antalet apparater i internet of things bara växer, och samtidigt ökar riskerna, säger Kevin McNamee, chef för Nokia Threat Intelligen­ce Lab, i ett pressmedde­lande.

Antalet angripna datorer med operativsy­stemet Windows minskade tydligt under fjolårets senare halva.

Nokia samlar in informatio­n till sin rapport från över 100 miljoner apparater runtom i världen, bland annat från telefoner, datorer och andra apparater som kopplats till internet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUNG YEON-JE ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUNG YEON-JE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland