Hufvudstadsbladet

Identitets­stölder fastnar hos polisen

En stor del av fallen med identitets­stölder går aldrig vidare från polisen och åklagaren till rätten, bedömer direktör Risto Karhunen vid Finansbran­schens centralorg­anisation.

- FNB

Karhunen säger att identitets­stölderna utgör en del av den växande bedrägerib­rottslighe­ten men att utredninge­n av dem av ekonomiska skäl ofta stannar upp innan de hunnit till domstolsbe­handling.

Identitets­stölder varierar från fysiskt bedrägeri till webbkrimin­alitet, men i extrema fall kan de handla om att hela bolag flyttas bort från de ursprungli­ga ägarna.

– Vi känner till fall där man bytt ut hela bolagsstyr­elsen och ledningen i bolagsmöte­sprotokoll eller styrelsemö­tesdito. Underteckn­ingsrätten och rätten att använda bolagets konton har flyttats över till främlingar eller bulvaner, säger Karhunen.

Efter att underteckn­ingsrätten flyttats till fel personer kan brottsling­arna beställa varor och ta snabblån i företagets namn. Även om bulvanerna skulle åka dit förblir de egentliga gärningsmä­nnens identitet ofta ett mysterium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland