Hufvudstadsbladet

Förening vill sänka åldern för frivillig steriliser­ing

- fnB–JeSSIcA SUnI

25 års ålder eller två barn. Det räcker i framtiden för att få steriliser­ing om föreningen Vapaaehtoi­sesti lapsettoma­t får sin vilja igenom. Föreningen har startat ett medborgari­nitiativ för att likrikta lagstiftni­ngen med det övriga Norden.

I Finland kan 18-åringar gifta sig, skaffa körkort och köpa alkohol. För att få en steriliser­ing krävs däremot att man fyllt 30 år eller har tre barn, ifall det inte finns några medicinska orsaker till operatione­n. Det här är den högsta åldersgrän­sen för självbestä­mmanderätt i finsk lag.

Nu har Vapaaehtoi­sesti lapsettoma­t (De frivilligt barnlösa) startat ett medborgari­nitiativ för att få ett slut på vad de uppfattar som onödigt förmyndars­kap. I medborgari­nitiativet anser man att 25 års ålder eller två barn ska vara en tillräckli­g grund för steriliser­ing.

– Vi tänkte att det går lättare igenom än om vi lägger åldersgrän­sen vid 18 år. Samhället är ännu ganska konservati­vt och eftersom få personer vill ha tre barn i dagens läge, tyckte vi att två är realistisk­t, säger Maria Ronkainen, en av krafterna bakom initiative­t.

Åldersgrän­sen på 25 år skulle också vara i linje med steriliser­ingsåldern i Sverige och Norge. I Danmark kan 18-åriga kvinnor få steriliser­ing men det kräver en reflexions­period på sex månader. För männen är åldersgrän­sen 25 år även där.

Skulle göra livet lättare

Under de senaste årtiondena har preventivm­edlen utvecklats och det finns flera alternativ med mindre slutgiltig­a följder. Ronkainen påpekar emellertid att hormonella preparat och spiraler inte lämpar sig för alla.

Lagförändr­ingen skulle göra det lättare att få bestående prevention snabbare för dem som önskar det.

– Det här skulle underlätta livet både för dem som vet att de inte vill skaffa barn och dem som anser att de redan skaffat tillräckli­gt många, säger Ronkainen.

Steriliser­ingsmotstå­ndare brukar använda som argument att man kan ångra ingreppet senare. Vad gör man då?

Ronkainen hänvisar till undersökni­ngar som visar på att de som ångrat att de steriliser­at sig vanligen varit personer som haft barn sedan förr. Ångrar man sig är det också möjligt att ansöka om återställn­ing. Enligt medborgari­nitiativet skulle refertilis­eringsoper­ationerna utföras på personens egen bekostnad.

Ronkainen är inte oroad över att en sänkning av steriliser­ingsåldern skulle ha negativa följder för befolkning­santalet i Finland.

– Människopo­pulationen fortsätter att öka, vi är redan över 7 miljarder. Invandring­en bidrar till att folkmängde­n i Finland stiger, säger hon.

vill motarbeta fördomar

Maria Ronkainen har vetat att hon inte vill bli mamma sedan hon var barn. Uppväxten i en gammallaes­tadiansk sexpersone­rs familj i Norra Österbotte­n inverkade starkt på beslutet. Hon lät steriliser­a sig för tre år sedan, så fort hon hade åldern inne.

– Men i princip skulle jag ha varit beredd att steriliser­a mig redan som 10-åring, när jag insåg att man inte måste skaffa barn. Jag var tvungen att vänta i 20 år, säger hon.

År 2012 var Ronkainen med om att grunda föreningen för frivilligt barnlösa i vars styrelse hon fortfarand­e sitter. I dag har föreningen omkring 100 medlemmar, tar ställning i frågor som berör medlemmarn­a, tar initiativ och bedriver politisk lobbning.

Har träffat likasinnad­e

Via föreningen har hon träffat själsfränd­er som liksom hon sedan barnsben vetat att föräldrask­ap inte är något för dem. För vissa är det en identitets­fråga. Orsakerna till varför folk väljer att inte skaffa barn varierar emellertid mycket.

Ronkainen hoppas att folk slutar göra antaganden om motiven till varför någon väljer att förbli barnlös.

Föreningen vill motarbeta stämpeln om att frivilligt barnlösa personer skulle hata barn.

–Det är en tråkig fördom. Särskilt för en kvinna kan det vara socialt oacceptabe­lt att säga att hon inte vill föröka sig, säger Ronkainen.

Hon skulle också vilja ha ett slut på intima frågor om att få barn eller inte och nedsättand­e kommentare­r i stil med att ”du kommer att ändra dig”.

– Tänk hur det skulle kännas om någon kom och sade till dig att ”du kommer att ändra dig, du kommer att önska att du gjorde abort” när du var gravid? frågar Maria Ronkainen.

Det här skulle underlätta livet både för dem som vet att de inte vill skaffa barn och dem som anser att de redan skaffat tillräckli­gt många. maria ronkainen initiativt­agare

 ?? Foto: Lehtikuva / hanDout ?? KaN HjälPa aNdra. Maria Ronkainen hoppas att så många som möjligt skriver under medborgari­nitiativet för sänkt steriliser­ingsålder. – Även om det inte berör en själv, kan det hjälpa andra, säger hon.
Foto: Lehtikuva / hanDout KaN HjälPa aNdra. Maria Ronkainen hoppas att så många som möjligt skriver under medborgari­nitiativet för sänkt steriliser­ingsålder. – Även om det inte berör en själv, kan det hjälpa andra, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland