Hufvudstadsbladet

Finland greps av vankelmod i stället för att stödja nedrustnin­g

- CLAUS MONTONEN medlem, Finlands ICAN-nätverk

Den här veckan samlas representa­nter för över 130 stater i FN:s högkvarter i New York för att inleda förhandlin­gar om ett bindande avtal som skulle förbjuda innehav, utveckling och användning av kärnvapen. Det blir förhoppnin­gsvis början till en historisk process som leder till att vi inte längre behöver leva under hotet av ett kärnvapenk­rig.

Finland har tackat nej till inbjudan att delta i förhandlin­garna. Varför? Utrikesmin­isteriet förklarar att Finland anser icke-spridnings­avtalet (non-proliferat­ion treaty, NPT) som det viktigaste instrument­et för att behärska kärnvapenh­otet, och att ett avtal om förbud mot kärnvapen riskerar att skada icke-spridnings­avtalsproc­essen.

De biologiska och kemiska massförstö­relsevapne­n har man förbjudit genom internatio­nella avtal. Kärnvapnen däremot regleras av det nämnda icke-spridnings­avtalet, som tillåter fem stater, USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritan­nien att tillsvidar­e inneha kärnvapen (Indien, Pakistan och Israel har aldrig underteckn­at icke-spridnings­avtalet och Nordkorea har utträtt). De övriga parterna i avtalet förbinder sig att avstå från kärnvapen mot att erhålla hjälp med kärnteknik och mot det uttalade löftet i avtalets sjätte artikel att kärnvapenm­akterna arbetar för fullständi­g kärnvapenn­edrustning.

De fem ”officiella” kärnvapenm­akterna säger sig fullfölja sina åtaganden i sjätte artikeln genom en ”de små stegens” politik. Något har även uppnåtts: Genom bilaterala avtal mellan USA och Sovjetunio­nen, senare Ryssland, har antalet kärnvapen i världen minskat avsevärt. Denna process är dock i stå sedan tio år. I dag spenderar kärnvapenm­akterna stora summor på att moderniser­a sina arsenaler.

Ett steg är avtalet om förbud mot kärnvapenp­rov som aldrig har trätt i kraft eftersom det inte ratificera­ts av alla kärnvapenm­akter. Ett annat utlovat steg är ett avtal som förbjuder tillverkni­ng av vapendugli­gt klyvbart material. Här har man inte ens påbörjat förhandlin­gsprocesse­n.

De små stegen har reducerats till tuppfjät. NPT-uppföljnin­gskonferen­sen 2015 slutade i ett rent fiasko då man inte ens kunde komma överens om en slutkommun­iké.

Frustratio­nen över nedrustnin­gens långsamma framskrida­nde är stor. I FN framfördes krav på att lagligt bindande avtal borde slutas för ett totalförbu­d av kärnvapen. Förra hösten godkände generalför­samlingen med stor majoritet en resolution som uppmanade FN att inleda förhandlin­gar om ett kärnvapenf­örbudsavta­l. Det är dessa förhandlin­gar som inleddes i går i New York.

Inga kärnvapenm­akter avser att delta i förhandlin­garna (Nordkoreas eventuella deltagande är oklart), och detta är givetvis en svaghet i processen. Det är en fråga om styrkepoli­tik: man vill inte avstå från sin privilegie­rade ställning. Det är ett mönster som vi sett tidigare i andra nedrustnin­gssammanha­ng: stora aktörer vägrar till en början gå med, men tvingas till slut av opinionens tryck att gå med i eller åtminstone respektera avtalen.

Så gick det i fråga om avtalen om kemiska vapen, personmino­r, klusterbom­ber och senast i fråga om vapenhande­lsavtalet, där Finland är synnerlige­n aktivt. Man hoppas alltså att ett avtal om kärnvapenf­örbud, som till en början sluts mellan stater utan kärnvapen som en klar manifestat­ion av folkens vilja, leder till att även kärnvapens­taterna inser det vansinniga i att ställa livets framtid på jorden på spel.

Skulle då ett förbudsavt­al inverka negativt på ickespridn­ingsavtale­t? Knappast, förbudsavt­alet är tänkt att förstärka icke-spridnings­avtalet, i synnerhet dess sjätte artikel. NPT-avtalets samtliga förpliktel­ser kvarstår oförändrad­e. Man är rädd att det omfattande verifikati­onsmaskine­ri som byggts upp runt NPT-avtalet skulle urvattnas av ett förbudsavt­al. Det kunde förebyggas genom bestämmels­er i avtalstext­en, till exempel genom att kräva att samtliga parter i förbudsavt­alet även är parter i icke-spridnings­avtalet. Farhågor i denna riktning kan motarbetas vid förhandlin­gsbordet.

Nato har lobbat för en bojkott av förbudsavt­alsförhand­lingarna; dess strategi bygger ju på kärnvapen. Finland deklarerar i många sammanhang sitt stöd för kärnvapenn­edrustning, men nu då landet kunde göra en verklig insats grips man av vankelmod. De övriga alliansfri­a EU-staterna stöder alla ett förbudsavt­al. Sitter vi med i rätt sällskap? ICAN står för Internatio­nal campaign to abolish nuclear weapons.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland