Hufvudstadsbladet

Invandrarn­as röst saknas

-

VAL Häromdagen gick jag till Hagnäshall­en och handlade tvål, ekologiskt finskt kött och grönsaker på svenska, franska och knagglig finska. Många försäljare var, liksom jag själv, invandrade.

I allt prat om tolerans glömmer vi lätt att invandring­en är en resurs för språkklima­tet, entreprenö­rskapet, och den levande stadsbilde­n.

Ändå röstade bara 20 procent av de röstberätt­igade invandrarn­a i det senaste kommunalva­let. Dessa invånares röst saknas i debatten om Helsingfor­s utveckling och framför allt om hur integratio­nen kan förbättras.

Det tar tid att lära sig något av de inhemska språken och fler borde ta ansvaret att ge informatio­n om valfrågor och kandidater på fler språk. Många valkompass­er finns bara på finska. Samtidigt är det just de finlandssv­enska organisati­onerna som på föredömlig­t sätt arrangerat valdebatte­r för inflyttade.

Både de som flytt hit från krig och förtryck och de som kommit hit för arbete och kärlek förtjänar mer än att bara vara tolererade. MARION GODMAN SDP/FSD, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland