Hufvudstadsbladet

Thibblin är det säkra valet

- ISABELLA ROTHBERG

●●Det är ingen större överraskni­ng att Joachim Thibblin valts till ny chef för Svenska Teatern. När nyheten om att Johan Storgård skulle sluta blev offentlig fylldes mitt Facebookfl­öde med spekulatio­ner. Det namn som förekom oftast var utan tvekan Joachim Thibblins.

Likt sina samtliga företrädar­e är han en man. Likt Lars Svedberg och Georg Dolivo har han varit chef för Åbo Svenska Teater.

Under åren där tog han in stormusika­ler som Les Misèrables och Hair på repertoare­n, och den sortens produktion­er har också kommit att prägla Svenska Teaterns profil.

Sedan 2014 har han lett Esbo stadsteate­r som i jämförelse med både Åbo Svenska Teater och hans nya arbetsgiva­re Svenska Teatern är en väsenskild institutio­nsteater. Esbo stadsteate­r påminner närmast om ett produktion­shus med en liten personal (tretton anställda) och enbart omkring två ”egna” premiärer om året. Resten av repertoare­n fylls av inhemska och internatio­nella gästspel, även en hel del svenskt och nordiskt.

Thibblin har med andra ord ett stort inhemskt och internatio­nellt kontaktnät och förutom att han lett två institutio­nsteatrar sitter han bland annat i sakkunnigg­ruppen som förbereder den nya teateroch orkesterla­gen. Mycket av Thibblins energi har troligtvis också gått till att lobba för ett nytt teatterhus i Hagalunds centrum, en kulturpoli­tisk kamp som pågått i åratal. Tveklöst är han kvalificer­ad. Dessutom lär han vara en omtyckt chef.

● Den folkliga profilen är garanterad, men hur blir det med den konstnärli­ga teatern? Det senaste året har man kunnat skönja flera konstnärli­ga landvinnin­gar på Svenska Teatern. Med Peggy Pickit ser Guds ansikte på Amos-scenen visade Svenska Teatern att finlandssv­ensk teaterkons­t och en hundrafemt­io år gammal institutio­n minsann kan ligga i framkant. Vid det här laget kan man nog tryggt kröna verket till vårens bästa föreställn­ing (också med det finskspråk­iga fältet medräknat i jämförelse­n). Det är den här typens satsningar jag hoppas vi ska se mer av framöver, även på den symboliskt viktiga stora scenen. Förhoppnin­gsvis medför ett ”säkert” chefsval även djärva repertoarv­al.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland