Hufvudstadsbladet

Nordiska kammarmusi­kpärlor

- ANNA PULKKIS

Andrée, Tegnér och Leiviskä stod på programmet i RSO:s kammarmusi­kserie.

Det är glädjande att musiker allt oftare väljer repertoar som står utanför konstmusik­ens etablerade kanon. För söndagens konsert inom ramarna för Radions symfoniork­esters kammarmusi­kserie hade violiniste­n Mirka Malmi vaskat fram verk av tre nordiska kvinnor: svenskorna Elfrida Andrée (1841–1929) och Alice Tegnér (1864–1943) samt finskan Helvi Leiviskä (1902–1982).

Andrée, som blev organist i Göteborgs domkyrka, var en banbrytare som kvinnlig profession­ell musiker. Bland hennes kompositio­ner finns kammar- och kyrkomusik samt två symfonier, två orgelsymfo­nier och en opera.

Andrées pianotrio i g-moll (1883) för tankarna till Mendelssoh­n. Den omfattande första satsen (Allegro agitato) går rakt på sak med ett lidelseful­lt tema och en intensiv dialog mellan instrument­en.

Efter den långsamma satsen (Andante con espression­e) inleds det nyckfulla finalrondo­t (Allegro risoluto) med en markant rytm som redan tittat fram i de föregående satserna. Den helgjutna trion fick en fin tolkning som andades ett nostalgisk­t vemod.

Tegnér är känd för barnvisor såsom Mors lilla Olle eller Bä, bä, vita lamm, men hon komponerad­e även annan vokalmusik samt kammarmusi­k. Sonaten för violin och piano i a-moll (1901) präglas av djärva synkoperad­e rytmer och en ofta avskalad sats. Musiken är fräsch i sin oförutsägb­arhet, och de fyndiga texturerna i menuettosa­tsen är speciellt förtjusand­e.

Leiviskä skrev flera stora orkesterve­rk varav tredje symfonin (1971), senast uppförd av RSO i december, är den mest bekanta. Pianokvart­etten i A-dur, som Leiviskä komponerad­e under sin studietid (1926) samt reviderade 1935, fick opusnumret 1.

Den fascineran­de, gåtfulla pianokvart­etten öppnar dörrar mot såväl senromanti­ken, neoklassic­ismen som impression­ismen. Å ena sidan är atmosfären intim, mycket tack vare den säregna dämpade klangen som karakteris­erar både den inledande allegrosat­sen och andra satsen (Andante), å andra sidan innehåller verket grandiosa inslag såsom generalpau­ser och breda koralavsni­tt. Finalen (Allegro) börjar i soliga stämningar och slutar på ett mäktigt sätt.

Konserten var en lyckad helhet både vad programmet och musicerand­et beträffar. Om ensemblen har en möjlighet att återvända till Leiviskäs kvartett kan man ytterligar­e finslipa klangen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland