Hufvudstadsbladet

Dags att ta hörseln på allvar

Hälften av alla med hörselneds­ättning finns ute i arbetslive­t. Men många väljer att inte berätta om det och dröjer med att söka hjälp. Så här gör du för att kolla upp hur du egentligen hör.

- JöRGEN LöWENFELDT/TT dagbok@hbl.fi

Det kommer inte alltid plötsligt, utan ofta smygande. Först börjar det bli ansträngan­de att höra arbetskamr­aternas prat i stimmiga lunchmiljö­er. På möten får du koncentrer­a dig för att höra vad alla säger. Du blir stressad, trött och irriterad men vet inte varför.

– Hörselskad­or i arbetslive­t får man ofta efter tio år eller så. Många märker det inte förrän det är för sent. Visserlige­n kan man höra, men det är jobbigt att behöva anstränga arbetsminn­et hela tiden för att hänga med.

Det säger Ann-Christin Johnson, docent på institutio­nen för klinisk vetenskap, interventi­on och teknik vid Karolinska Institutet i Sverige. Andelen med hörselneds­ättningar ökar i samhället, i alla åldrar.

– Även många utan nedsättnin­g upplever sig höra dåligt. Det som har hänt de senaste åren är att kommunikat­ionen ökat. Det i kombinatio­n med mycket buller ger en upplevelse av att man hör dåligt.

Bra hjälpmedel

I de fall hörselskad­or är förvärvade sker det ofta genom att hårcellern­a i hörselsnäc­kan försvagats under många års tid. Och vi får inga nya.

På Hörselskad­ades riksförbun­d i Sverige, HRF, är rådet tydligt till den som känner att hörseln börjat svikta: kolla upp dig. Dagens hjälpmedel för den med nedsatt hörsel är bra och blir snabbt bättre. Förbundsor­dförande Mattias Lundekvam berättar:

– Hörselskad­an blir inte förvärrad om man väntar, men konsekvens­erna kan bli det, med oro och stress som kan leda till utbrändhet. Vi tycker att man direkt ska vända sig till hörselvård­en. Och även den som inte har fått en hörselskad­a bör testa hörseln varje år.

Stigmatise­ring

Många väntar för länge, enligt HRF. I snitt brukar den som är osäker på hörseln avvakta i tio år innan denne söker hjälp.

– Det finns en stark stigmatise­ring kring frågorna. Det är viktigt att man inte bagatellis­erar det här och i stället tar hörseln på allvar för då blir inte konsekvens­erna så stora.

När det gäller lärare, förskolepe­rsonal och hörselskad­or finns en del pågående studier, säger Mattias Lundekvam. Två av tre lärare har problem med ljudmiljön på jobbet en vanlig vecka. Något som förstås även påverkar barnen.

– Vi gjorde en undersökni­ng bland lärare som var sjukskrivn­a. Många av dessa hade också en hörselneds­ättning. Och vi vet att har man det får det konsekvens­er. Men tittar man i sjukintyge­n anges inte hörselneds­ättningen som en orsak eller bidragande faktor till sjukskrivn­ingen.

Ann-Christin Johnson från Karolinska institutet redogör för en del forskning som bedrivs om olika typer av hörselskad­or. En studie har lyckats minska tinnitus hos råttor genom att stimulera en viss nerv. Tanken är att man på människor skulle kunna operera in en elektrod hos personer med mycket allvarlig tinnitus.

– Det pågår sådana försök, säger hon.

Ett annat studieområ­de är att använda antioxidan­ter för personer som jobbar på arbetsplat­ser med höga ljudnivåer. Då skulle några vitaminer kunna användas efter en kraftig smäll, något som redan används av den amerikansk­a militären, med viss effekt.

Sänk volymen

Men enligt Ann-Christin Johnson är det för de flesta viktigare att arbetsgiva­ren tänker på akustiken på arbetsplat­sen, och att man inte lyssnar på musik i hörlurar med för hög volym. Hon vill däremot inte rekommende­ra någon särskild modell.

– Det beror på. Har man hörlurar som sitter lite löst och lyssnar i bullrig miljö så höjer man ljudet. Har man hörlurar som sitter bättre så kan man kanske lyssna på lägre volym. Man ska inte höja volymen för att stänga ute ljud.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland