Hufvudstadsbladet

”Lägg korten på bordet direkt”

- LöWENFELDT/TT JöRGEN

Att arbeta i öppet kontorslan­dskap med hörselneds­ättning fungerar utmärkt. Det säger Lennart Bonnevier, 58 år, som arbetar som intranätan­svarig på Internetst­iftelsen i Sverige. Däremot finns det andra jobbsituat­ioner där det blir svårare att hänga med.

– Det är svårare i större sällskap, som på lunchen. Det är knepigt. Antingen pratar jag med den som sitter bredvid eller inte alls.

Lennart Bonneviers hörselneds­ättning är medfödd. På ena örat är han nästan döv, på det andra har han halv kapacitet. Men med hjälpmedel som hörapparat, mikrofoner och hörselslin­gor fungerar det i de flesta sammanhang på jobbet.

– Vissa försöker att gömma sina hörapparat­er. Jag har lärt mig att lägga korten på bordet direkt. Det funkar. Då kan jag till exempel få en placering på jobbet så att jag möter kollegorna med ”rätt” öra.

Anpassad apparat

Glasögon är numera en modedetalj, men få hörapparat­er är gjorda för att synas. Fortfarand­e tycker många att hörselprob­lem är svåra att prata om. Men att vänta med att söka hjälp tycker Lennart Bonnevier är onödigt.

– Det är bara att testa sig. Det går utmärkt att arbeta med hjälpmedel. Utveckling­en har gått framåt efter övergången från analoga apparater till digitala. För mig betydde det att jag kunde anpassa apparaten efter just mina behov.

Eftersom nedsättnin­gen är medfödd har han också kunnat rätta sitt yrkesliv efter nedsättnin­gen.

– Jag har jobbat mycket med datorer och i skrift. Så jag har klarat mig bra. En stor del av kommunikat­ion sker ju via mejl och chatt.

 ?? FOTO: NOELLA JOHANSSON / TT ?? TEKNIK HJäLPER. Med hjälpmedel som hörapparat, mikrofoner och hörselslin­gor fungerar jobbet bra för Lennart Bonnevier. Knepigare är det på lunchen. – Det är svårare i större sällskap. Antingen pratar jag med den som sitter bredvid eller inte alls,...
FOTO: NOELLA JOHANSSON / TT TEKNIK HJäLPER. Med hjälpmedel som hörapparat, mikrofoner och hörselslin­gor fungerar jobbet bra för Lennart Bonnevier. Knepigare är det på lunchen. – Det är svårare i större sällskap. Antingen pratar jag med den som sitter bredvid eller inte alls,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland