Hufvudstadsbladet

Emmi Peltonen upplever sin dröm i VM

Konståknin­g Emmi Peltonen låter sig inte bli distrahera­d av VM-cirkusen i Helsingfor­s. – Jag har inget att bevisa för någon, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det skulle vara lätt att bli bortkollra­d av stjärnglan­sen och publikviml­et – åtminstone om du är sjutton år och gör din VM-debut. Emmi Peltonen: kolugn.

– Bara jag är självsäker och beslutsam går det bra, säger Peltonen.

Hon visar med händerna hur hon metaforisk­t har skygglappa­r för ögonen. Hon låter sig inte bli distrahera­d i sina förberedel­ser.

– Det här är förstås som en dröm. Allting är nytt för mig. Men det gäller bara att koncentrer­a sig på sina egna saker, trots allt ståhej och alla nya människor, säger hon.

Trots att VM avgörs hemma i Helsingfor­s bor Peltonen på hotell. Delvis för att kunna bevara fullständi­gt fokus.

– Hotellet ger också rätt stämning för att tävla. Om jag hade bott hemma skulle det kännas som att åka på träning, säger hon och ler.

Första VM

När Peltonen följde EM i konståknin­g 2011 och såg storstjärn­or som Caroline Kostner live beslöt hon sig för att en gång själv vara där. Nu är drömmen verklighet: i vinter har hon redan deltagit i EM och ställer i dag upp i VM tillsamman­s med Kostner, Jevgenia Medvedeva, Ashley Wagner och de andra storstjärn­orna.

– Verkligen kul att jag kan skrinna med dem här, hemma i Helsingfor­s. Det är ett unikt tillfälle, säger hon.

– Men jag tänker bara på mig själv. Jag skulle bara tappa koncentrat­ionsförmåg­an ifall jag började titta för mycket på vad de andra sysslar med.

Peltonen har fått ett utmärkt råd av sina föräldrar, ishockeyle­genden Ville Peltonen och konståkare­n Hanna Peltonen. Ett råd som kan visa sig vara värdefullt i VM.

– Jag är inte skyldig någon någonting. Det här är mitt första VM. Jag behöver inte bevisa någonting eller försöka överträffa mig själv, säger hon.

– Den här säsongen handlar bara om att vänja mig vid stora tävlingar.

Positiva tankar

Peltonen fortsätter i stort sett med samma program som i EM. Förberedel­serna har mest handlat om att finslipa formen och samla krafter inför VM. Hon har också jobbat med sin mentala tränare för att få rätt sinneslag före sin stora stund.

– Det handlar om självdialo­g och positiva tankar. Ett par timmar före tävling börjar jag förbereda mig.

Hennes teknikträn­are Rafael Arutyunyan har också anlänt till Helsingfor­s och följer VM. Han kan ge goda råd vid sidan om hennes finländska tränare Sirkka Kaipio.

– Kul att han är här. Vi kan snacka nu och då och han kan ge lite goda råd och tips.

Damernas konståknin­g inleds med det korta programmet i dag. Dagen fortsätter med det korta programmet i paråkning, där Finlands par Emilia Simonen och Matthew Penasse deltar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
 ??  ??  fOkuseRad. Emmi Peltonen debuterar i VM i Helsingfor­s i dag.
Foto: LeHtikuva/Markku uLander
 fOkuseRad. Emmi Peltonen debuterar i VM i Helsingfor­s i dag. Foto: LeHtikuva/Markku uLander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland