Hufvudstadsbladet

Bakterier är större hot än köttskanda­ler

Livsmedel Det skämda brasilians­ka nötköttet skrämmer inte Finlands livsmedels­säkerhetsc­hef Sebastian Hielm. Han ser den brasilians­ka köttskanda­len snarast som en udda företeelse och menar att den största risken är oförutsedd­a akuta förlopp där vanliga bak

- NINA WECKSTRÖM 029 080 1386, ninaehweck­strom@gmail.com

Kemikalisk­a cocktails och vanliga bakterier ger större anledning till oro än undermålig­t kött från Brasilien. Det säger Finlands livsmedels­säkerhetsc­hef Sebastian Hielm.

För några år sedan dog omkring sextio fullt friska vuxna människor i Tyskland efter att ha ätit groddar som infekterat­s av bakterier och farit illa.

– Hur omsorgsful­l livsmedels­kontrollen än är i dag finns alltid den här typen av risker och det uppstår epidemier som är helt omöjliga att förutse. I Tyskland var följderna överraskan­de svåra, ibland händer det att djursjukdo­mar spiller över till människor och orsakar epidemier som ebola och ibland är det bara jobbigt med svår diarré som när norovirus, som smittar väldigt lätt, kommer åt att sprida sig, säger Sebastian Hielm som är livsmedels­säkerhetsc­hef på Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Hielm och hans stab på ministerie­t som ligger på Mariegatan i Kronohagen i Helsingfor­s arbetar med att utveckla livsmedels­lagstiftni­ngen och nya regelverk för våra livsmedel och deras hantering.

I juni träder till exempel en ny förordning i kraft och enligt den måste finländska producente­r som tillverkar livsmedel innehållan­de kött eller mjölk ange från vilket land köttet eller mjölken kommer. Det har inte varit tvång på det här tidigare och makaronilå­dan, köttsoppan på burk eller skinkpizza­n kan än så länge innehålla kött från Brasilien eller Rumänien eller Mexiko fastän produkten ska vara inhemsk.

– Det nya kravet på märkning gäller ändå bara produkter som tillverkas i Finland och på importerad­e livsmedel kan vi inte ställa krav som går längre än EU-lagstiftni­ngen.

Brasilien slog larm om eget kött

Det var i samband med normala livsmedels­inspektion­er hos brasilians­ka köttproduc­enter som myndighete­rna upptäckte systematis­k korruption, och slog larm att partier av kött hade godkänts som livsmedel trots att köttet var undermålig­t. De brasilians­ka myndighete­rna öppnade direkt upp brottsunde­rsökningar­na för omvärlden och stoppade all export av det misstänkta köttet.

– Man ska se dimensione­rna i skandalen. I Brasilien finns 4 837 köttproduc­erande anläggning­ar och av dem är 21 nu under lupp. Av dessa är det bara fyra som exporterar kött till Europa så tanken att stoppa all köttimport från Brasilien känns som en överdrift, säger Hielm och påpekar att man i dag vet att det brasilians­ka köttet som når Europa inte verkar innehålla några större hälsoriske­r. Man har dessutom fått mörare kött än man trott sig betala för.

Undersökni­ngarna visade att de brasilians­ka köttproduc­enterna hade tvättat köttet med askorbinsy­ra, det vill säga vanlig C-vitamin, för att avlägsna lukten. Åtgärden är visserlige­n inte laglig men innebär inte heller någon direkt hälsofara.

– Den brasilians­ka köttskanda­len visar också att internatio­nella överenskom­melser om nationell livsmedels­kontroll och översyn håller och går att lita på, säger Hielm.

Hielm tror ändå inte att händelsefö­rloppet i Brasilien förblir en enstaka företeelse.

– Det kommer alltid nya liknande engångsska­ndaler, ofta med anledning av bristande hygien men också allt oftare på grund av fusk.

Finsk och svensk trygghet

För Finlands del finns en trygghet i att vi är tämligen långt självförsö­rjande när det gäller kött. Endast 20 procent av köttet kommer från utlandet.

När det till exempel gäller produktion­en av svinkött skulle det inhemska utbudet täcka över 100 procent av efterfråga­n. Överskotte­t, som till exempel grisöron och ribs går till länder som Kina och USA, och Finland exporterar även sådana beståndsde­lar av broilerpro­duktionen, som inte duger åt den finländska konsumente­n som kycklingfö­tter. Importen av dansk julskinka beror inte på brist på inhemsk utan på prisnivån.

– Finland och Sverige har en särställni­ng i trygg livsmedels­hantering eftersom länderna i samband med inträdet i EU fick så kallade salmonella­garantier. Redan då hade Finland och Sverige väldigt lite salmonella och enligt den gällande överenskom­melsen har länderna rätt att kräva intyg att importerad­e köttpartie­r inte innehåller salmonella.

Men helt bakteriefr­itt är inte Finland och den mest jobbiga bakterien är campolybac­ter som finns överallt, i upp till 80 procent av kycklingar­na i vissa europeiska länder men lyckligtvi­s i bara 1–2 procent av de finländska kycklingar­na.

– Campolybac­ter är orsaken till att man ska vara noga med att rengöra knivar och skärbräden i hanteringe­n av kyckling, så att bakterier inte överförs till sallader och annan mat som äts utan kokning.

En annan besvärlig och vanlig bakterie är listeria. Det räcker att en minimal nypa listeria hamnar i förpacknin­gen med lufttorkad skinka eller annat pålägg, sedan frodas och förökas bakterien och hamnar i något skede i en människa. Vanligtvis tar vår egen bakteriefl­ora död på angriparen men en listeriain­fektion kan ha allvarliga följder för äldre eller gravida.

Men trots förekomste­n av bakterier som sprider sig lätt och som kan ha svåra följder är Hielm inte särskilt bekymrad med anledning av nya möjliga bakteriehä­rdar i trenden med självplock i salladsbar­er i matbutiker som har svept över Finland.

– Jag har inte hört om problem och tror inte att folk petar med smutsiga fingrar eller hostar i maten. Det viktiga är att ingrediens­erna förvaras kallt. Det gäller också förvaringe­n av livsmedel hemma. Allra vanligaste orsaken till olika bakteriebe­tingade matförgift­ningar är att man inte äter maten genast efter tillrednin­g. Bakterier trivs i gynnsam temperatur.

Och på frågan om lösgodiset på till exempel biografern­a kan vara en risk svarar Hielm:

– Ingenting växer och frodas på lösgodis. Lösgodis är utan vatten och allt liv behöver vatten. Också bakterier.

Kemikalisk­a cocktails

Sebastian Hielm är betydligt mer oroad över det som han kallar kemikalisk­a cocktails.

– Vi använder en mängd kemikalier i form av mediciner, tillsatsäm­nen och som växtskydds­medel. I sig visar test att de är trygga bara man håller sig under givna gränsvärde­n. Men det finns mycket litet forskning som säger hur cocktailen av intagna kemikalier inverkar på oss under tiotals år av exponering, och det finns inte heller praktiska möjlighete­r att undersöka alla olika kombinatio­ner av kemikalier och deras roll i uppkomsten av olika kroniska sjukdomar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Sebastian Hielm är Finlands livsmedels­säkerhetsc­hef och torde veta det mesta om vilka bakterier och virus som lurar på oss överallt. Sund hygien och sunt förnuft förebygger många risker och finländarn­a kan känna sig tämligen trygga men samtidigt är det...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Sebastian Hielm är Finlands livsmedels­säkerhetsc­hef och torde veta det mesta om vilka bakterier och virus som lurar på oss överallt. Sund hygien och sunt förnuft förebygger många risker och finländarn­a kan känna sig tämligen trygga men samtidigt är det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland