Hufvudstadsbladet

Svenska jouren halkade plötsligt in i grundlagsu­tskottet

När grundlagsu­tskottet nu behandlar landskaps- och vårdlagarn­a finns en paragraf om joursjukhu­sen – likalydand­e med den som regeringen inte ville återbörda till grundlagsb­ehandling i december.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Jourreform­en, där Vasa centralsju­khus skulle bli av med sin fullskalig­a jour, sändes inte tillbaka till grundlagsu­tskottet före jul då SFP försökte rösta om det.

Regeringsp­artierna röstade ner en ny behandling, men förde i år ett mastodonti­skt lagpaket om landskapso­ch vårdreform­en till riksdagen.

– Faktum är att den paragrafen finns med, som aldrig då fick återbördas till grundlagsu­tskottet. För egen del anser jag att det är naturligt att grundlagsu­tskottet också tittar på den biten och ser om den uppfyller de krav som grundlagsu­tskottet gav i sitt utlåtande till social- och hälsovårds­utskottet i december, säger Anna-Maja Henriksson (SFP) som är medlem i grundlagsu­tskottet.

Med tanke på att regeringsp­artierna inte ville att paragrafen skulle granskas på nytt i december har den nu ”halkat in på ett bananskal” ändå – regeringen har fört frågan till grundlagsb­edömning på nytt, bedömer Henriksson.

Det innebär att sakkunniga som hörs av utskottet också kan ta ställning till det, säger hon.

– Det man lämnar efter sig hittar man framför sig, säger Henriksson.

Det rör sig om paragraf 11 i lagen om anordnande­t av vården.

”För att trygga befolkning­ens språkliga rättighete­r ska landskapet Södra Österbotte­n ordna dessa jourtjänst­er på finska och svenska så att varje kund blir betjänad på det språk han eller hon väljer” står det, liksom det stod i fjolårets hälso- och sjukvårdsl­ag om jourerna.

Svenska Finlands Folkting hördes av grundlagsu­tskottet i går.

– Den lag som nu diskuteras befäster det som fanns i sjukvårdsl­agen då, och vi ser fortfarand­e ett problem. Att man koncentrer­ar den fullskalig­a jouren till tolv landskap påverkar de språkliga rättighete­rna, säger Folktinget­s generalsek­reterare Markus Österlund.

– Det blir intressant att se hur utskottet kommer att se på det.

På bordet i landskapsl­agen ligger också det språkliga inflytande­t. Lagen skissar upp så kallade påverkanso­rgan, där språkliga rättighete­r skulle behandlas, men utan någon egentlig nämndstatu­s.

– En av de viktigaste sakerna vi lyft fram är att de borde vara nämnder på samma sätt som i nuvarande sjukvårdsd­istrikt. Påverkanso­rganen har ingen egentlig beslutsmak­t, säger Österlund.

Vasabladet skrev förra veckan att emerituspr­ofessor i författnin­gsrätt Mikael Hidén anser att jourfrågan kan behandlas på nytt i grundlagsu­tskottet i samband med reformpake­tet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland