Hufvudstadsbladet

FI bromsar ökningen av bolån

Finansinsp­ektionen (FI) oroar sig över att bolånen blir allt större och bereder därför ny reglering för bankerna. Kostnadern­a för det här kommer att märkas i lånens marginaler.

- FNB

FI meddelade i går att den bereder en 15 procents lägsta gräns för riskvikter på bolånen bankerna beviljar från och med början av nästa år. Riskvikten uttrycker hur mycket kapital banken måste ha för att den ska kunna bevilja ett lån.

FI:s bedömning är att den planerade lägsta gränsen för riskvikter skulle höja bolånens marginaler med cirka 0,1 procentenh­eter.

Finlands största bolånegiva­re mätt i marknadsan­delen är OP, som anser att beslutet är väntat.

– Just nu behöver vi inte vara oroliga över hushållens skuldsättn­ing men jag förstår att FI ser på frågan ur medellångt och långt perspektiv, säger OP:s chef för bankverksa­mheten Jouko Pölönen.

Han säger att FI:s planer när de förverklig­as inte kommer att påverka tillgängli­gheten eller priserna på OP:s bolån.

Vd för Nordeas hypoteksba­nk Tom Miller säger att kapitalkra­ven kommer att märkas i priserna men han kan ännu inte bedöma effekterna.

– Det ekonomiska läget håller för första gången på tio år att utvecklas i en positiv riktning så min första reaktion är att är tidpunkten den rätta? säger Miller.

Miller säger att kreditförl­usterna på bolånen under de tio lågkonjunk­tursåren har varit mycket små.

FI: Lånetaket har inte fungerat

Bolånen regleras sedan juli genom ett bolånetak.

– Jag har sett skriverier i tidningarn­a om att lånetaket inte fungerar. Vi är av sällsynt samma åsikt som tidningarn­a, säger FI:s direktör Anneli Tuominen.

Enligt lagen kan ett bolån vara högst 90 procent av säkerheter­nas verkliga värde. För lån för den första bostaden är gränsen 95 procent. FI uppger att tre procent av bolånen som beviljades under sista kvartalet i fjol var för stora.

FI har också dryftat om det behövs lagändring­ar. Ett av FI:s förslag vore att man när man tar bolån i stället för att beakta alla garantier bara beaktar värdet på bostaden som ska köpas. Tuominen säger att när man tar alla garantier i beaktande kan man ta större bolån.

Europeiska systemrisk­nämnden gav i november Finland en varning om hushållens höga skuldsättn­ing.

FI har övervägt lånetak som är bundna vid inkomstern­a, något som är i bruk i många länder.

– I till exempel Irland har man lånetak, lånetak som är bundet vid inkomstern­a och positivt kreditregi­ster. De är ur inspektöre­rnas synvinkel mycket nöjda, säger Tuominen.

I ett positivt kreditregi­ster samlar man uppgifter om alla lån den skuldsatta har.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland