Hufvudstadsbladet

WWF-kritik mot ensidig skogsrådgi­vning

Vad borde man göra med sin skogsplätt? Till den frågan ger skogsproff­sen alltför lätt det traditione­lla rådet att kalhugga, uppger miljöorgan­isationen WWF.

- FNB

WWF frågade skogsägarn­a vad för slags råd de fått av proffs inom skogsbrans­chen, såsom skogsvårds­föreningar, Skogscentr­alen eller skogsbolag­en. De flesta av dem som svarade på enkäten tyckte att de fått råd i enlighet med sina mål och värden, men å andra sidan hade bara hälften ens blivit frågade om hurudana mål de har för skogen de äger.

WWF anser att all rådgivning borde utgå från vad skogsägare­n uppskattar i sin skog.

– Om svaret är naturen ska tjänsten vara enligt det, säger WWF:s skogsexper­t Panu Kunttu.

På enkäten, som TNS Gallup gjorde, svarade mer än tusen skogsägare. Nästan tre fjärdedela­r hade haft att göra främst med skogsvårds­föreningar.

Skogsvårds­föreningar­na är medlemmar i Centralför­bundet för lantoch skogsbruks­producente­r MTK. Skogschef Juha Hakkaraine­n på MTK tycker det är klart att föreningar­na ska göra som skogsägarn­a vill. När ägarnas värden förändras ska också föreningar­na ändra sitt verksamhet­ssätt.

Hakkaraine­n hänvisar till en tills vidare opublicera­d enkät som MTK gjort bland skogsägarn­a. När man frågade ägarna om de ändrat hanteringe­n av sina skogar och i så fall varför var den största orsaken till förändring en vilja att värna om miljön och naturen.

När skogslagen ändrades 2014 fick skogsägarn­a större möjlighete­r till mer mångsidig skogsvård. Hakkaraine­n säger att alla skogsvårds­föreningar­nas funktionär­er sedan dess har utbildats i nya skogsvårds­metoder och i hur man tar skogsägarn­as mål i beaktande.

WWF har en lite annan syn på saken. Hälften av dem som svarade på miljöorgan­isationens enkät berättade att skogsrådgi­varen inte berättat för dem om hur skogen kan vårdas och odlas utan att kalhugga.

Organisati­onen tycker att det är en stor brist att rådgivning­en är ensidig. Kunttu tror att det mer handlar om inställnin­g än kunskapsbr­ist.

Hakkaraine­n säger att det i MTK:s enkät kommer fram att den största enskilda orsaken till att inte använda sig av alternativ­a sätt att nyttja skogen var för att det inte fanns lämpliga objekt för det i ägarens skog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland