Hufvudstadsbladet

Finlands språkreser­v granskas

Hur många finländare talar fler än ett språk? Och vilka språk talas i Finland? Bland annat det ska professor Riitta Pyykkö utreda i en rapport om språkutbil­dningen.

- FNB–FELIX FORTELIUS

Målet är att utreda det nuvarande tillstånde­t och nivån på Finlands språkreser­v och att sedan göra upp rekommenda­tioner för att göra den mer mångsidig, och för de åtgärder som krävs inom utbildning och forskning. I torsdags höll styrgruppe­n sitt första möte.

– Behovet uppstod för att finländarn­as språkkunsk­aper har blivit allt mer ensidiga. Det är den centrala utmaningen. Främst kan vi bara engelska, säger Riitta Pyykkö (bilden) som är professor i ryska vid Åbo universite­t.

– Så frågan är vilka språk vi kommer att betona. Vi har, tack vare den nuvarande invandrars­ituationen, en stor och helt outnyttjad språkreser­v. En hel massa människor i Finland just nu talar exempelvis arabiska, men vi drar inte någon nytta av det.

Projektet kommer att utreda hela den nationella språkreser­ven och -undervisni­ngen i en större utsträckni­ng än någonsin tidigare, säger Pyykkö.

– Å ena sidan kommer vi att gå igenom både utbudet och efterfråga­n av språkunder­visning inom alla årskurser i grundskola­n samt inom vuxenutbil­dningen, och å andra sidan kom- mer vi också att behandla behovet av språkkunsk­aper utanför skolan, i vårt internatio­nella samarbete, i vår kulturverk­samhet och i näringsliv­et.

Ingen betoning av svenskan

Riitta Pyykkö säger att den aktuella språkreser­vsutrednin­gen inte kommer att betona någotdera av våra nationalsp­råk.

– Det är klart att vi behandlar dem också, men det har redan tidigare gjorts utredninga­r angående dem så de kommer nog inte att få någon särskild betoning. Det råder ingen brist på material på den fronten, säger hon.

Utredninge­n ska beakta bland annat avsnittet om språkunder­visning i spetsproje­ktet Den nya grundskola­n.

– En av frågorna är A1- och A2-språken på lågstadiet – vilka språk det är, i vilken ordning de kommer och när undervisni­ngen inleds. Vilka två språk väljs som första är en central fråga, säger Pyykkö.

Utredninge­ns deadline är officiellt i slutet av året, men enligt Pyykkö siktar man på att ha den klar i slutet av november.

 ?? FO T O : L E
H T
N ??
FO T O : L E H T N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland