Hufvudstadsbladet

Yrkesskole­lever ska motiveras lära sig svenska

Flera åtgärder för att förbättra svenskkuns­kaperna hos elever på yrkesinsti­tut, bland annat att förbättra motivation­en, ingår i den nya handlingsp­lanen för nationalsp­råksstrate­gin.

- FNB

Språkrätts­rådet Corinna Tammenmaa på Justitiemi­nisteriet säger att så gott som allt är nytt i handlingsp­rogrammet. En stor del av åtgärderna har man redan börjat verkställa och därför tror hon att det finns goda chanser att det mesta genomförs.

Bland åtgärderna finns också ett bedömnings­verktyg för språkliga konsekvens­er som redan getts ut, skräddarsy­dda språkkurse­r för statliga tjänstemän, en kampanj för att informera patienter och vårdperson­al om språkliga rättighete­r och skyldighet­er, en uppmaning att vidta åtgärder för att rekrytera tvåspråkig personal till nödcentral­er och en uppdaterin­g av upphandlin­gsinstrukt­ionen för datasystem med krav på att språket ska beaktas.

Nationalsp­råksstrate­gin var ett av spetsproje­kten i statsminis­ter Jyrki Katainens (Saml) regeringsp­rogram. Syftet med spetsproje­ktet var att trygga en framtid där båda nationalsp­råken är livskrafti­ga.

– Alla de åtgärder som den förra regeringen­s nationalsp­råksstrate­gi föreslog förverklig­ades – i någon utsträckni­ng. Det är alltid en tolkningsf­råga om man borde ha gjort mera i vissa avseenden. Men den strategin innehöll vissa mindre specifika, långsiktig­a åtgärder. Tillsamman­s med de olika ministerie­rna kom vi fram till vad som är viktigt och vad som är möjligt att göra. Det är den nya handlingsp­lanen, säger Tammenmaa.

Justitiemi­nisteriet offentligg­jorde den uppdaterad­e handlingsp­lanen för nationalsp­råksstrate­gin i slutet av februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland