Hufvudstadsbladet

Spekulatio­nerna om Komarovs framtid fortsätter

Ishockey Leo Komarov slängde ut tanken om att avsluta sin landslagsk­arriär senast efter ett misslyckat World Cup i fjol. Nu får ryktena mer luft under vingarna, då anfallaren inleder samarbete med vadslagnin­gsbolaget NordicBet.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi Förmodlige­n betyder avtalet att mina spel i landslaget för tillfället är över. Jag kommer i alla fall inte att spela i vårens VM-tävlingar. Leo Komarov

På måndag kväll inhemsk tid meddelade vadslagnin­gsbolaget NordicBet och finländske NHLspelare­n Leo Komarov, 30, om påbörjat samarbete. Komarov ska fungera som internatio­nell ambassadör för bolaget från Kanada. Själva samarbetet i sig är ingenting ovanligt. Flera olika vadslagnin­gsbolag använder kända idrottare som frontfigur­er och bloggare för deras sidor. Det är konsekvens­erna av avtalet som höjer ögonbryn.

Olika synpunkter

Det finländska ishockeyla­ndslaget har redan länge haft det statliga spelbolage­t Veikkaus som huvudsakli­g samarbetsp­artner. Veikkaus har så gott som ensamrätt med landslaget vad beträffar sponsoreri­ng från spelbolag. Att en spelare skulle represente­ra både ett internatio­nellt vadslagnin­gsbolag och det statliga bolaget innebär en tydlig konflikt.

Ishockeyfö­rbundets ställning till dilemmat är relativt simpel. Det råder dock ingen tvekan om att saken kommer att redas ut grundligt.

– Finlands Ishockeyfö­rbund och dess landslag respektera­r samarbetsa­vtalet med Veikkaus och bolagets ställning enligt finländsk lagstiftni­ng, kommentera­r förbundets vd Matti Nurminen åt MTV Sport.

Komarovs nya samarbetsp­artner ser däremot inga problem med avtalet.

– Komarov fungerar som internatio­nell ambassadör, han är alltså inte verksam i Finland. Samarbetet med oss orsakar inga kontraktmä­ssiga hinder för att spela i lands laget, säger Betsson Groups, till vilken NordicBet hör, PRchef Juha Kvist i ett pressmedde­lande.

Trots vadslagnin­gsbolagets försäkran tycks bollen ändå ligga hos Ishockeyfö­rbundet och Veikkaus. Komarov kommer med säkerhet att avstå från vårens VM i Paris och Köln.

– Förmodlige­n betyder avtalet att mina spel i landslaget för tillfället är över. Jag kommer i alla fall inte att spela i vårens VMtävlinga­r, säger Komarov åt Iltasanoma­t.

Framtiden fortfarand­e öppen

Svar på frågan om Komarovs landslagsk­arriär är över kommer troligtvis att fås senast till vinterOS i Sydkorea 2018. Torontofor­warden har inte avvisat deltagande i OS och säger sig vara positivt inställd till att NHLspelare är med.

– Jag anser att NHLspelare borde vara med och represente­ra sina landslag. Jag ser ingen orsak till varför de inte skulle delta, säger Komarov.

Enligt Komarov har han varit i kontakt med landslagst­ränare Lauri Marjamäki under säsongen. Han koncentrer­ar sig dock fullständi­gt på spel med klubblaget Toronto Maple Leafs, med endast två veckor av grundserie­n kvar och en plats i slutspelen fortfarand­e på spel. Komarov har stått för 12 mål och 16 assists på 74 matcher denna säsong. Till hans största meriter i landslaget hör bland annat VMguld 2011 och OSbrons 2014.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? OSäKERT. Det ser allt mer osannolikt ut att NHL-spelaren Leo Komarov ska fortsätta i landslaget.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OSäKERT. Det ser allt mer osannolikt ut att NHL-spelaren Leo Komarov ska fortsätta i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland