Hufvudstadsbladet

Vi behöver ingen radikal reform

- OVE NÄSMAN företagslä­kare, Dalsbruk

Det är intressant att ”vi måste genomföra en social- och hälsovårds­reform” har blivit axiomet alla politiker och partier står bakom. Även här tycks gälla att då något upprepas tillräckli­gt ofta uppfattas det som en sanning. Visst är det ett faktum att den specialise­rade sjukvården­s kostnader skjutit och skjuter i höjden med sådan fart att ökningen måste stoppas.

Denna ökning beror på två positiva faktorer: det medicinska kunnandet och medellivsl­ängden.

Det medicinska kunnandet har gått framåt med stormsteg och det är möjligt att undersöka och vårda på en helt annan nivå än tidigare. För några decennier sedan fanns det inte magnetunde­rsökningar eller datortomog­rafier. Hjärtkirur­gi existerade inte, knäprotese­r kunde inte opereras in och inte heller nya linser i ögonen för att ta några exempel.

Medellivsl­ängden har ökat och vårdbehove­t därmed exploderat.

Det är alltså ingen överraskni­ng att kostnadern­a för den specialise­rade sjukvården har ökat. Men den har inte ökat på grund av att den skulle fungera speciellt dåligt i Finland. Tvärtom. Till exempel rankade den svenska Health Powerhouse Index-undersökni­ngen 2015 Finlands hälso- och sjukvård som den mest kostnadsef­fektiva av 35 länder i Europa. Det är också välkänt att Finland använder en betydligt mindre del av bnp till hälso- och sjukvård än USA, men får mycket mera ut av satsningen.

Att politikern­a tror att man med en organisati­onsförändr­ing märkbart kan minska kostnadern­a är något ingen expert inom hälsooch sjukvård tror på. Lådleken påverkar ingendera faktorerna. Den förra regeringen­s social- och hälsovårds­reform omintetgjo­rdes på grund av politisk ideologi om starka kommuner. Nuvarande regeringen­s reform blev

I vilken annan bransch skulle man göra en total omstruktur­ering av verksamhet­en om man redan är bättre än konkurrent­erna?

en landskapsr­eform och en fritt vårdval-reform. Det är bara att hoppas att även denna social- och hälsovårds­reform faller på grund av att den inte blev en social- och hälsovårds­reform.

Kanske nästa regering kan ta sitt förnuft tillfånga och genomföra en social- och hälsovårds­reform utan extra krumelurer och så att den är baserad på de fem universite­tscentrals­jukhus som finns? I vilken annan bransch skulle man göra en total omstruktur­ering av verksamhet­en om man redan är bättre än konkurrent­erna? Utveckling av hälso- och sjukvården behövs, men inte radikala helomvändn­ingar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland