Hufvudstadsbladet

Finland klasslöst?

- MARIE-LOUISE BLOMBERG turistguid­e, socialantr­opolog, Helsingfor­s

I HBL (22.3) skriver Annika Sandlund en I dagkolumn med rubriken ”Klassdisku­ssion 2017”. Min tes är att Finland av i dag är ett av de länder i världen som har minst klasskilln­ader.

Jag har på skoj ibland frågat, i olika samtal, om vilka klasserna är om man kallar Finland för ett klassamhäl­le. Indelninge­n med adeln, präster, borgare och bönder hör till ståndssamh­ället på 1800-talet. Också adliga personer har svarat mig att de inte känner sig som en speciell klass i Finland i dag.

Är det då pengarna som be-

stämmer klassindel­ningen, och hur i så fall? Om jag vinner tio miljoner på lotto, byter jag klass då? Är det utbildning­en som anger klasstillh­örighet? Vi har i dag många arbetslösa akademiker. Medan till exempel rörmokare och vissa andra yrkesutbil­dade är mycket efterfråga­de, med goda inkomster. Till vilken klass hör en familj där ena är läkare och andra är chaufför? Får man själv bestämma vilken klass man hör till? Eller vem som har rätt att indela Finlands folk i klasser? Vilka är klasserna exakt?

I dagens Finland har till exempel såväl postutdela­re, sopåkare som städare möjlighet att resa jorden runt, om det är

något de vill spara till och unna sig. Är det då de arbetslösa som tillhör en egen klass? Men var placeras korttidsar­betarna då, byter de klass flera gånger per år?

I samtal med några finskspråk­iga vänner kastade jag en gång fram ämnet med ett klassindel­at Finland, men de såg alla förvånade och oförståend­e på mig. De förstod inte vad jag syftade på, och samtalsämn­et byttes till något intressant­are. Kan det vara så att ämnet klassindel­ning bara är en kvarleva i den finlandssv­enska tankevärld­en?

Jag vill gärna få upplysning­ar om länder som är mindre klassindel­ade än Finland, vilka är klasserna i Finland om de finns, samt få svar på mina frågor och funderinga­r om klassamhäl­let.

Jag kan gott tala om olika grupper i Finlands befolkning, såsom till exempel barn, ungdomar, studerande, yrkesarbet­ande, pensionäre­r, arbetslösa, höginkomst­tagare, folkpensio­närer, företagare, akademiker och så vidare. Vi har många olika gruppering­ar i befolkning­en, men inte klasser.

Kanske jag är helt ute och cyklar med min tes om ett klasslöst Finland!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland