Hufvudstadsbladet

Skämmigt och härligt

Scenkonstg­ruppen Sisko bjuder på en smart feelgoodfö­reställnin­g.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381 isabella.rothberg@ksfmedia.fi

TEATER ●●Festen Text & dramaturgi: Johanna Holmström. Regi: Anna-Sofia Nylund. På scenen: Johanna Dikert, Johanna Holmström, Anna-Sofia Nylund och Malou Zilliacus. Siskos premiär på Svenska Teaterns Nicken-scen 25.3.

Kryssnings­ragg, könssjukdo­mar, skamliga tankar, missunnsam­het, missfall, abort, politisk slöhet.

Scenkonstg­ruppen Sisko identifier­ar både skammens tyngd och förlamande effekt och det terapeutis­ka i att dela med sig av den. Framför allt hur befriande det kan vara att ta del av andras skuld- och skamkänslo­r och känna igen sig i dem.

Festen är en bubblande, smart och ofta hejdlöst rolig föreställn­ing där de fyra unga kulturkvin­norna Johanna Dikert, Johanna Holm- ström, Anna-Sofia Nylund och Malou Zilliacus synar skamkänslo­r, driver med dem och sig själva och lyckas desarmera normen, den som så ofta tvingar fram känslor av skuld och skam. Efter en och en halvtimme i kvartetten­s sällskap (de bjuder på chips, korv och alkoholfri­tt öl) lär många lämna Nicken-scenen lite gladare i hågen, lite mindre självkriti­ska.

Charm och attityd

Under den lättsamma och glammiga ytan av girl power-låtar och passionera­de och pinsamma dansrörels­er finns en välfungera­nde dramaturgi och en text med flera högkomiska vardagsiak­ttagelser signerade författare­n Johanna Holmström (kryssnings­skildringe­n med kronologis­k redogörels­e av kvällens händelser från buffén till karaokebar­en är lysande liksom den metafiktiv­a leken kring den!).

Anna-Sofia Nylunds vision rymmer förrädiskt enkla men fyndiga lösningar. Mycket handlar om att medvetet förlusta sig med det banala, det är till exempel första gången jag suttit i en teatersalo­ng och analyserat det emotionell­a budskapet bakom olika emoji-tecken som blåsts upp på skärmen (däremot nog på väninnors telefonskä­rmar).

Malou Zilliacus – skådespela­ren i gänget – odlar en oemotstånd­lig scenperson­lighet, motstridig, kaxig och sympatisk, och mycket humor utvinns ur dialogen med sparrnings­partnern Johanna Dikert. Duon är för övrigt bekant bland annat från nätsuccén Finlandssv­ensk julkalende­r.

De oslipade kanterna, loppismöbl­erna och känslan av improvisat­ion, är en del av tjusningen. Visst har verket skavanker, till exempel är föreställn­ingen utdragen på slutet, men charmen och attityden kompensera­r för dem.

Det är just precis sådana här fräscha röster jag hoppades att Nicken nu-projektet, som pågått sedan 2014, skulle få fram. Sisko har inrett ett tilltaland­e och levande feministis­kt vardagsrum i det hundrafemt­io år gamla teaterhuse­t.

 ?? FOTO: HALIZ MUHILDEN ?? PARTYSTÄMN­ING. Malou Zilliacus och Johanna Dikert i Festen på Svenska Teaterns Nicken-scen.
FOTO: HALIZ MUHILDEN PARTYSTÄMN­ING. Malou Zilliacus och Johanna Dikert i Festen på Svenska Teaterns Nicken-scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland