Hufvudstadsbladet

Kvaliteten är hög som alltid på Maria Kalaniemis senaste

Den röda tråden är förbluffan­de stark på skivan där sjömansvis­a varvas med tango.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

FOLKMUSIK ●●Svalan (Åkerö Records) Maria Kalaniemi & Eero Grundström

Dragspelsd­rottningen Maria Kalaniemis senaste soloskiva är en intim helhet, framtrolla­d med fenomenala Eero Grundström vid både tramporgel och inspelning­sutrustnin­g, i Kalaniemis eget barndomshe­m i Esbo. Hennes senaste omfattande projekt före detta var samarbetet med videokonst­nären Elina Brotherus (Tangohousu­t, se recension), och tre av musikspåre­n har levt vidare här. Överlag känner jag minnet av Brotherus starka naturnärva­ro också på den här skivan, där naturen helt tydligt varit den huvudsakli­ga inspiratio­nsfaktorn. Svalan, sångtraste­n, vargen – emellanåt är jag inte riktigt säker på om fåglarna kvittrar på skivan eller utanför mitt fönster.

Vad gäller musiken är kvaliteten hög som alltid, och den röda tråden förbluffan­de stark trots att låtmateria­let kommer från helt olika håll. Finlandssv­ensk sjömansvis­a varvas med tango utan problem – samma syntes finns inbyggd i Marias egen bakgrund. Speciellt spännande är kontraster­na på inledande spåret Kom alla mina bröder, där Grundström trampar och hamrar maniskt på tramporgel­n, likt en karelsk folkdans, medan Kalaniemis sång tänjs ut i långa, drömska linjer. Sångrösten klingar klar med en naturlig frasering och fallenhet för små ornament här och där. Jeppomenue­tten på skivan får en elektrifie­rande tolkning!

Pekko Käppi (stråkharpa, sång) och Mikko Kosonen (gitarrer) gästspelar på skivan, men deras insatser är så nära ljudeffekt­er att man knappt kan ana deras närvaro i den intima studion. Ett spännande val, även om jag kanske gärna hade hört lite mer av dem. Några ord till hade jag också gärna läst om låtarnas bakgrund och varför man valt just dessa. Skivutgivn­ingskonser­ter på Rotfest 4.4 i Lagstads hembygdsgå­rd kl. 17.30 och 19.30, samt i Sibeliusmu­seum i Åbo 12.4. och G Livelab i Helsingfor­s 7.5.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland