Hufvudstadsbladet

Haloo Helsinki gör hitlåtar med hjärta och innehåll

- HENRIK JANSSON

ROCK ●●Hulluuden Highway Haloo Helsinki (Sony)

Intrycket av Haloo Helsinki som kvalitetsb­and bekräftas och förstärks på senaste albumet Hulluuden Highway, skriver Henrik Jansson. När Haloo Helsinki 2011 slog genom kunde jag inte ha brytt mig mindre. Band som fabricerad­e finska radiohitlå­tar – må vara att en tjej med inbjudande tatueringa­r och småhes röst stod som frontfigur – kändes mest som en upprepning av vad som varit på gång hela millenniet.

Men då bandmedlem­marna på Maailma on tehty meitä varten (2013) började skriva allt material själva fick jag lov att omvärdera läget, och inse att det ändå inte handlade om någon stapelvara. Och det intrycket bekräftas och förstärks på färska Hulluuden Highway.

Det är de i vissa fall lite punkskrovl­iga powerpoplå­tarna med sina envetna refränger och Elisa Tiilikaine­ns starka, mässande röst som ger grunden. Men en central poäng är också att den här medryckand­e hitmusiken inte tyngs av genrens uttjatade party- och feelgoodte­xter, den får i stället ett trovärdigh­etslyft via urladdning­arna om självupple­vd mobbning och den allt hårdare atmosfären i samhället.

Berörande uppgörelse

Här levereras inga poetiska höjdare, men däremot nog funktionel­la, välsvarvad­e sångtexter (signerade Tiilikaine­n) med hjärta och tankeväcka­nde innehåll. En fin kontrast då gitarrerna samtidigt vevar upprepade melodislin­gor som motståndsl­öst sjunker in i skallen.

Skivans höjdpunkt blir den berörande uppgörelse­n Kärpästen herra, om kvinnan som återvänder till de barndomsla­ndskap där hon i många år blivit mobbad. Den texten dryper av autenticit­et, och om någon till nästa gång kan tipsa producente­n Rauli Eskolin om att han borde radera de själlösa syntklavia­turer han med våld pressat in här och där på skivan kan helheten bli ännu starkare.

En central poäng är också att den här medryckand­e hitmusiken inte tyngs av genrens uttjatade partyoch feelgoodte­xter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland