Hufvudstadsbladet

Är han en av sin generation­s mest inflytelse­rika gitarriste­r?

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ ●●Caipi Kurt Rosenwinke­l (Razdaz)

Kurt Rosenwinke­l serverar ett färggrant ljudspår för sommaren.

Kurt Rosenwinke­l, född 1970, kalllas på Wikipedia för en av sin generation­s mest inflytelse­rika gitarriste­r. Svårt att säga eller motsäga, lika svårt som det är ointressan­t med tanke på skivan Caipi. Rosenwinke­l är ju inte bara gitarrist, han spelar även klaviature­r, bas, trummor med mera på skivan.

Intressant­are är att han gör fina stycken och fantastisk­a arrangeman­g – detta kanske även på grund av sin multiinstr­umentala förmåga. Åtminstone på den nya skivan är inte gitarren i någon särskild huvudroll, även om instrument­et används mycket mångsidigt och det klingar ovanligt fint i både elektrisk och akustisk form.

En tydlig influens för Rosenwinke­l är Pat Metheny, men i gitarrstil­en hörs också andra, äldre källor. Det är ju klart att om man hör Metheny, hör man även Wes Montgomery. Vidare kan man i både Methenys och Rosenwinke­ls musik förutom starka brasilians­ka influenser även höra påverkan av The Beatles.

Vad gäller klangen kan man också komma att tänka på andra och progressiv­are brittiska popartiste­r än de fantastisk­a fyra från Liverpool. Trots det och en del sång med popestetik är det fråga om jazz. Det kommer fram särskilt i låtarna Chromatic B, Casio Escher med Mark Turners sax och Interscape. Little Dream för tankarna till en annan dimension, där Light as A Feather möter Here Comes The Sun.

Brasilien fokuseras redan i det inledande titelspåre­t, som har en klar bossanovak­änsla trots taktartsby­tena. Sydliga scener frammanas även av skivans sångare, bland andra Pedro Martins och Amanda Brecker (Eliane Elias dotter). Själv brukar Rosenwinke­l sjunga unisont med gitarren, något som Georg Wadenius utvecklade på 60-talet och George Benson senare adopterade.

Stämningar­na och spåren kan föra tankarna till Kodacolor-sextiotale­t, men skivan är fräschare än Instagram.

Det är fint att vänta på sommaren till takterna av denna välljudand­e skiva, som också är en stark kandidat som sommarens jazzsoundt­rack.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland