Hufvudstadsbladet

Rabulister­na i Equally Stupid är lika originella som när det begav sig

- NERDRUM

PROGG/JAZZ ● Escape From The Unhappy Society Equally Stupid (Eclipse Music)

Free jazz-elementen fungerar som tillfällig­a spurtar för trion och uppföljare­n är lika lyckad som debutplatt­an.

Den finsk-isländsk-schweizisk­a trion Equally Stupid har efter rivigheter­na på debutplatt­an Exploding Heads (2014) gått in på mera harmoniska banor. Förändring­en har ändå inte decimerat trions personligh­et, utan det mesta på nya Escape From The Unhappy Society låter originellt, koherent och genomtänkt. Betoningen ligger på det melodiösa.

Musiken spelas proggigt och free jazz-elementen fungerar som tillfällig­a spurtar i det fria. Det personliga bandsounde­t skapas av Sigurdur Rögnvaldss­ons gitarr, Pauli Lyytinens saxofoner och David Meiers trummor.

Rögnvaldss­on och Lyytinen använder dessutom skickligt effekter och är på hugget med snärtiga solon. Meiers svängiga och effektiva trumspel stöder musiken i alla lägen.

I inlednings­låten Politician’s Nightmare framställs det mardrömsli­ka med bubblande och surrande effekter. Paranoia bankar på med hotande slag och griper tag med hypnotiska gitarrsolo­n. Cruising Back To Mother Earth ploppar upp med en nästan trovärdigh­etsruinera­nde glättighet.

I övrigt lyckas bandet så gott som fullständi­gt förmedla det som låttitlarn­a utlovar. Därför är det lätt att haka på eskapismen på Escape Fom The Unhappy Society.OLE

 ?? FOTO:
PRESSBILD/JANNE RäIKKöNEN ?? ENERGISK TRIO. Equally Stupid består av Sigurdur Rögnvaldss­on, Pauli Lyytinen och David Meier.
FOTO: PRESSBILD/JANNE RäIKKöNEN ENERGISK TRIO. Equally Stupid består av Sigurdur Rögnvaldss­on, Pauli Lyytinen och David Meier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland