Hufvudstadsbladet

Mat i en skål

- EBBA HÅKANS bloggar på mittismete­n.blogg.hbl.fi.

Det har alltid tagit mig en stund att nappa på en trend. Det är knappt så att jag förstår varför man vill veta vad som är trendigt. Kanske för att jag vet vad jag tycker om, eller så är det bara tröghet. På samma gång kan nappa på betyda att låta sig luras, så kanske jag bara inte är lättlurad. En kvinna som jag intervjuad­e nyligen sade att hon inte går längs vägar andra vandrar. Jag väljer den förklaring­en.

Ta det här med mat i en skål till exempel, det har tagit mig tills nu att förstå att det är en trend. Det var i New York som aha-upplevelse­n drog över mig. Utanför otaliga restaurang­er stod skyltar med menyer som sade ”bowls of…”. Plötsligt insåg jag att det här har jag sett förut.

Så nu har alltså massan förstått att skålen är bägaren av alla andra matbägare. Och dess starkaste kort är trygghet. Du kan kupa händerna runt den och maten hålls oftast innanför dess linjer. Skålen är av de orsakerna också det bästa sättet att servera en soffmiddag. Och vad är mera värmande än en sådan?

Sedan handlar skåltrende­n om annat än bara formen. Innehållet ska vara nyttigt, och allting började med färggranna smoothiesk­ålar. Men plötsligt skulle varje måltid finnas i en skål. Balanserad kost som ska vara tröstande, näringsrik och lättsmält.

Även om jag till mångt och mycket håller med den här trenden så är det just det. En trend. Och ärligt talat är den på gränsen till komisk. Behöver vi verkligen vägledning i valet av måltidskär­l? En skål har alltid varit praktisk och värmande. Och ibland är alternativ­en helt enkelt opassande. Punkt slut. Och inte för att någon trendig matbloggar­e säger det.

Eftersom den här bloggen inte är så värst trendig kan jag dela ett tips på några skålar av mat … Också eftersom de kom till innan jag förstod att det var trendigt.

En skål med asiatiska delikatess­er: Misobuljon­g. Svarta risnudlar. Svampar (enoki, shii-take, kejsarhatt och ostronskiv­ling) frästa med ingefära, lök, soja, lite honung och sesamolja. Mangold och morot som får ligga i den varma buljongen några minuter före servering. På toppen ett sojaägg (se recept).

Sojaägg: Koka så många ägg du vill ha enligt hur fast gula du önskar (5–13 minuter). Koka upp cirka en dl japansk soja och låt koka på medelvärme några minuter tills den tjocknar något. Låt de skalade äggen rulla runt i sojan tills de är täckta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland