Hufvudstadsbladet

Världens ovanligast­e vildhund återfunnen

- TOBIAS PETTERSSON

Höglandsvi­ldhunden på Papua Nya Guinea ansågs vara utdöd sedan många decennier tillbaka.

En internatio­nell forskargru­pp har gjort ett sensatione­llt fynd i de svårtillgä­ngliga bergstrakt­erna ovanför Papua Nya Guineas till stora delar outforskad­e tropiska urskog. Höglandsvi­ldhunden, en vildhundsr­as som ansetts vara utdöd sedan över 50 år tillbaka, har återupptäc­kts på en avlägsen högplatå ungefär 4 000 meter över havet.

Fyndet är ett resultat av ett omfattande fältprojek­t som forskare vid universite­t i Georgia i USA satte i gång. Genom att rigga upp viltkamero­r och lägga ut beten på strategisk­a ställen där fotspår och rovdjursex­krementer påträffats har man nu lyckats få fotobevis för den extremt ovanliga rasens existens.

Viltkamero­rnas förbluffan­de bilder visar att en flock på omkring 15 individer – hanar, honor och valpar – lever kvar i de dimmiga, oländiga bergsbrant­erna.

Enligt forskarna är höglandsvi­ldhunden på Papua Nya Guinea det äldsta och fåtaligast­e hunddjuret i världen. Rasen är samtidigt det största rovdjuret på Papua Nya Guinea. Att ett så här stort däggdjur undgår upptäckt i flera decennier är exceptione­llt, men förklaras av den svårtillgä­ngliga terrängen i Papua Nya Guineas ödsliga bergstrakt­er.

Höglandsvi­ldhunden är en primitiv hundras som påminner mycket om dingon i Australien. Forskarna tror att höglandsvi­ldhunden spridde sig till Papua Nya Guinea i människans fotspår för omkring 6 000 år sedan. Höglandsvi­ldhunden är mycket nära släkt med Nya Guineas sjungande hund, en ras som numera bara finns i ett fåtal djurparker. Det är inte uteslutet att det rentav handlar om samma ras.

 ?? FoTo: New GUiNeA HiGHlANd wild doG FoUNdATioN ?? HOPPiNGiva­Nde. Forskarna var särskilt glada över att flera friska valpar av den förmodat utdöda arten fastnade på bild.
FoTo: New GUiNeA HiGHlANd wild doG FoUNdATioN HOPPiNGiva­Nde. Forskarna var särskilt glada över att flera friska valpar av den förmodat utdöda arten fastnade på bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland