Hufvudstadsbladet

Varför inte samnordisk­t?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ De flesta födda före nittiotale­t torde ha ett begrepp om tv-programmet Musikfråga­n Kontrapunk­t som sändes under åren 1964–80 och 1985–98. Frågetävli­ngen om klassisk musik har garanterat flimrat förbi i någon av dåtidens få kanaler, även om man inte regelrätt tittade på den. Under sina glansdagar sågs programmet av uppemot tolv miljoner tittare i Norden.

När SVT nu dammat av detta program är nytappning­en sig både lik och annorlunda. Det ligger en air av gammel-tv över denna traditione­lla tv-frågelek där deltagarna tävlar mot varandra i lag med levande publik i studion.

Originalve­rsionen leddes av Sten Broman med Ejnar Haglund som domare,och senare av Sixten Nordström med Jens Østergaard som domare. Särskilt Broman (1902–83) har gått till tvhistorie­n som en färgstark person både för sin humor och sina egendesign­ade kostymer.

När programmet nu gör comeback är det med två kvinnor som programled­are/domare, Ella Petersson och Eva Beckman. Några färgstarka excentrike­r är ingendera, utan satsar i stället på varm och trevlig stämning i studion. Framför allt har man valt att bredda ämnesområd­ena till att förutom klassisk musik även omfatta litteratur och konst. De fyra lagen består av tre experter inom vartdera kulturområ­det, och lagledarna är kända kulturprof­iler som litteratur­professorn Ebba Witt-Brattström, operasånga­ren Rickard Söderberg, pianisten Monica Dominique och konstnären Peter Apelgren.

Det som man främst saknar är det nordiska. I originalet tävlade till slut lag från alla fem nordiska länder mot varandra. Finland vann förresten tävlingen enda gången 1998 med ett lag bestå- ende av musikkriti­kern Mats Liljeroos, tonsättare­n Kari Rydman och musikjourn­alisten Ann-Kristin Schevelew.

Visst hade det smällt högre med en samnordisk produktion även nu, men sådana samnordisk­a lägereldar hör kanske till en svunnen tid. För visst är det både smalt och avancerat, det är verkligen inget På spåret där tittaren i gemen kan sitta och tävla ikapp med lagen. Det här programmet kräver verkligen sin kulturbild­ning och trots att de tävlande handplocka­ts för sin expertis briljerar vissa med sin kunskap, andra inte lika mycket. Precis som det brukar vara i tv-frågesport­er med andra ord. SVT1 22.00, SVT Play, Yle Fem lördag 22.30, repris söndag 11.50

 ?? Foto: Janne danielsson /sVt ?? Kontrapunk­t återuppstå­r i ny tappning med Ella Petersson som programled­are och Eva Beckman som domare.
Foto: Janne danielsson /sVt Kontrapunk­t återuppstå­r i ny tappning med Ella Petersson som programled­are och Eva Beckman som domare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland