Hufvudstadsbladet

Lönerna dalar i UMO

Ekonomi Flera års förlustbri­ngande verksamhet har lett till att stiftelsen bakom UMO Jazz Orchestra har förbrukat hela sitt kapital. För att spara skärs nu musikernas löner med över tio procent.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Jazzorkest­ern UMO skär över en tiondel i musikernas löner för att balansera ekonomin.

– Situatione­n är alarmerand­e. Vi betalar med vårt eget skinn, säger förtroende­mannen Mikko Mäkinen.

Obesatta tjänster, indragna semesterer­sättningar, sänkt månadslön och sämre upphovsrät­tsavtal. Det är hårda bud som gäller när UMO Jazz Orchestra tvingas spara för att balansera ekonomin.

– Ekonomin har alltid varit dålig och tiderna kärva, men aldrig har det sett lika dåligt ut som nu, säger trombonist­en Mikael Långbacka, en av knappt tjugo musiker som direkt berörs.

I början av året fick musikerna ett brev där styrelsen hotade med samarbetsf­örhandling­ar om sparmålen inte annars uppnåddes. Det ledde till att man nu gemensamt gått in för att sänka lönerna. 13 procent väntas orkestern spara när bland annat arbetstide­n förkortas och semesterpe­nningen dras in enligt det nya kollektiva­vtalet som skall skrivas under den här veckan.

Ohållbar ekonomi

UMO Jazz Orchestra överfördes 2008 från Helsingfor­s festspel till den nygrundade UMO-stiftelsen med ett eget kapital på 500 000 euro. 100 000 euro användes till anskaffnin­gar. Stiftelsen har därefter under upprepade år gjort en förslut på omkring 50 000 euro. Den akuta krisen är ett resultat av att man vid det här laget har ätit upp hela sitt kapital.

– Det här är inte resultatet av bara ett års dåligt handlag, utan en ackumulera­d förlust. Ledningen har varit medveten om situatione­n och styrelsen har godkänt förfarande­t. Vi uttryckte i fjol vår oro över vd:s handlingar i en skrivelse till styrelsen, men den verkar inte ha lett till något. I normala fall skulle vilken som helst vd som uppvisar dylika siffror ha fått sparken, men vår styrelse verkar inte ha vilja eller kraft till det. Det är beklämmand­e att den politiskt sammansatt­a styrelsen inte har en enda sakkunnig, säger orkesterns förtroende­man Mikko Mäkinen.

Knepig personalpo­litik

UMO:s vd Eeva Pirkkala förklarar för egen del den dåliga ekonomin med orkesterns försämrade avtal med Yle, det minskade statsstöde­t och Helsingfor­s stads begränsade verksamhet­sbidrag.

– Med bara 40 000–50 000 euro mera skulle staden få ett förträffli­gt storband på stabil grund, säger Pirkkala.

Den stora boven har ändå enligt henne varit Helsingfor­s stads personalpo­litik. Eftersom stiftelsen ägs i sin helhet av staden har man omfattats av stadens allmänna anvisninga­r, som har förbjudit permitteri­ngar på grund av tillfällig­a svängninga­r i konjunktur­en.

– Situatione­n har varit schizofren, när staden inte har velat skjuta till mera pengar men samtidigt har förbjudit permitteri­ngar. Hur har man då kunnat anpassa ekonomin? frågar Pirkkala.

Unik situation

Att Musikerför­bundets medlemmar tillsamman­s med arbetsgiva­ren går in för att sänka lönerna med över tio procent är unikt i Finlands historia. Musikerför­bundets avtalschef Miika Tarhio motiverar ändå lösningen med att UMO befinner sig i en allvarlig kris där hela existensen är hotad. Är inte förbundet oroligt för att lönesänkni­ngar sprider sig till andra orkestrar i motsvarand­e trångmål? – Givetvis är vi oroliga alltid när resurserna kringskärs. Det normala när man behöver skära i verksam- heten är att personalen permittera­s, men det var i det här fallet omöjligt. Orkestern och förbundet har tvingats in i situation där man tvingats skära i arbetstide­n.

Enligt alla parter har lönesänkni­ngarna varit att föredra framför uppsägning­ar, eftersom man velat hålla storbandss­ammansättn­ingen intakt.

Tuomas Rantanen (De gröna), ordförande för stadsstyre­lsens koncernsek­tion som övervakar bland annat UMO-stiftelsen, uppger att staden inte kan pumpa in hur mycket pengar som helst i sina dotterbola­g.

– Koncernsek­tionen i sig kan inte skjuta till pengar, utan bara verka utifrån de riktlinjer som fullmäktig­e har utstakat. Kultur- och biblioteks­nämnden kan däremot besluta över hur man fördelar verksamhet­sbidragen, men ett tillskott till en aktör är alltid bort från någon annan. Frågan är om UMO:s svårighete­r är orsak nog till att skjuta till mera pengar, säger Rantanen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Musikerna i UMO Jazz Orchestra ger i från sig en tiondel för att rädda sina jobb. Arkivbild.
FOTO: CATA PORTIN Musikerna i UMO Jazz Orchestra ger i från sig en tiondel för att rädda sina jobb. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland