Hufvudstadsbladet

EU avvaktar om Nord Stream 2

EU:s högste energibas har inget slutbesked om synen på den omstridda gasledning­en Nord Stream 2.

- FNB–WIKTOR NUMMELIN/TT

– Vi har fått brev från de svenska och danska ministrarn­a med frågor om olika juridiska aspekter och vi förbereder svaren och försöker uppdatera våra analyser med den senaste informatio­nen, säger energiunio­nskommissi­onären Maros Sefcovic i sitt kontor på åttonde våningen i den skinande Berlaymont­skyskrapan i centrala Bryssel.

– Jag hoppas vi kommer att kunna svara inom någorlunda nära framtid, säger han – men betonar samtidigt hur komplex Nord Streamfråg­an är och inte minst vikten av att ta in hur Tyskland ser på saken.

– Den första reglerande hållplatse­n torde vara tyska Bundesnetz­agentur (den tyska myndighet som har hand om tillstånd för såväl järnvägar som elledninga­r och datanätver­k) och vi håller kontakten med dem om hur de kommer att sköta det här och hur de tänker kontroller­a att allt sker i enlighet med EU:s regler, säger Sefcovic.

Den 50årige slovaken är vice kommission­sordförand­e och ansvarig för EU:s energiunio­n – det samarbete som syftar till att ge alla med lemsländer likvärdiga villkor på energisida­n.

En stor del av hans arbete har kommit att handla om Ryssland och planerna på att utöka gasledning­en Nord Stream genom Östersjön. Flera EUländer, särskilt i Östeuropa, är uttalat negativa och oroliga för att Moskva ska få ännu fler hållhakar på Europa. Finland däremot ser projektet i första hand som en miljöfråga. De nya ledningarn­a planeras gå genom finskt territoria­lvetten, intill det existerade Nord Stream.

Även EUkommissi­onen är rejält tveksam, dock främst med hänvisning till konkurrens­skäl och målet att ha många olika leverantör­er.

– Vi säger fortfarand­e klart ut att den inte är i linje med energiunio­nens mål vad gäller diversifie­ring, säger Sefcovic.

Ett ett viktigt steg på vägen då det gäller Nord Stream 2 kan komma att tas på fredag om Stockholms handelskam­mares skiljedoms­tol då lämnar sitt utslag i den infekterad­e konflikten mellan ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz.

– Det kommer att bli väldigt avgörande för alla andra energidisk­ussioner med Ryssland, antar Maros Sefcovic i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland