Hufvudstadsbladet

EU-ledare varnar för smärtsam brexit

EU beklagar britternas utträdesan­sökan och förbereder sig för hårda förhandlin­gar. En prioritet är att britterna inte smiter från notan.

- WIKTOR NUMMELIN/TT/FNB

Frankrikes president François Hollande säger att Storbritan­nien lär få känna av skilsmässa­n.

– Det kommer att bli smärtsamt för britterna, sade Hollande enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Britternas drag tvingar EU att ta nya steg, men en del av medlemslän­derna kommer att gå fortare fram än andra, tillade han.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sä- ger att finanserna blir en svår nöt att knäcka. Finlands position är att de existerand­e åtagandena ska följas under den pågående finansieri­ngsperiode­n.

Enligt kommission­ens kalkyler kan Storbritan­nien få en nota på upp till 60 miljarder euro eftersom landet har förpliktel­ser som kommer att vara i kraft också efter att de två år långa brexitförh­andlingarn­a är över. Summan består av brittiska ålägganden i EU:s investerin­gsprogram och strukturel­la fonder samt pensionsav­gifter för EU-tjänstemän.

Sverige statsminis­ter Stefan Löfven understryk­er liksom Sipilä vikten av att britterna betalar för sina åtaganden i EU.

Andra prioritete­r för Löfven är bra villkor för EU-medborgare i Storbritan­nien, bra handelsrel­ationer och fortsatt bra samarbete i säkerhetsf­rågor. Också Sipilä nämner EU-medborgarn­as villkor som första prioritet.

Negativa känslor

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel anslog en resonabel ton inför de svåra förhandlin­garna.

Hon lovar att sträva efter att vara konstrukti­v och rättvis och uppmanade samtidigt de kvarvarand­e 27 EU-länderna att hålla ihop.

Merkel hoppas att EU och Storbritan­nien ska vara nära partners även i framtiden och påminde om att de delar samma värderinga­r.

Merkels utrikesmin­ister Sigmar Gabriel varnade för att förhandlin­garna inte blir lätta för någon och att det är förståelig­t att många har negativa känslor.

”För många är det svårt att förstå, särskilt i dessa turbulenta tider, hur någon kan tro att det är bättre att vara ensam” sade Gabriel, enligt Reuters.

EU-ledarnas ordförande Donald Tusk uppger att förhandlin­garna om utträdesvi­llkoren handlar om ”skademinim­ering”.

Målet är, enligt Tusk, att minimera kostnadern­a för EU:s medborgare, företag och medlemssta­ter.

”Vi kommer att göra allt i vår makt, och vi har alla verktyg, för att nå det målet”, skriver Tusk.

I Frankrike varnade Nationella frontens partiledar­e Marine Le Pen för att EU är ute efter att straffa London.

– EU vill att skilsmässa­n ska bli så smärtsam som möjligt – bara för att de känner att andra nationer i Europa också vill lämna, säger Le Pen till BBC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland