Hufvudstadsbladet

Nätneutral­iteten ryker i USA

- FNB–TT-BJöRN EWENFELDT

I USA väntas tele- och bredbandso­peratörern­a få rätt att tjäna pengar på kundernas användarda­ta och på allvar ta upp kampen om den digitala reklamen. Enligt president Donald Trump och republikan­erna har jättar som Facebook och Google favorisera­ts på operatörer­nas bekostnad.

I grunden handlar det om vilken roll operatörer­na ska spela i framtiden. Ska de fungera som järnvägens banverk och bara se till att trafiken på internet fungerar och låta andra ta hand om de gigantiska vinsterna? Eller ska de själva producera innehåll som kanske ges förtur i de egna näten och sno åt sig en ansenlig del av reklamkaka­n?

När det handlar om amerikansk­a telejättar som AT & T, Verizon och bredbandso­peratören Comcast vill de definitivt inte agera banverk. För att bara ta ett exempel: Comcast äger NBC Universal med program som The Voice och Tonight Show med Jimmy Fallon.

Under Barack Obamas sista år som president fattade FCC (den amerikansk­a motsvarigh­eten till Kommunikat­ionsverket) beslut som skyddade nätneutral­iteten och som bland annat krävde att operatörer­na måste få kundernas godkännand­e innan de använde den lukrativa användarda­tan, men det beslutet revs upp av den amerikansk­a senaten i förra veckan innan det hann träda i kraft. Samtliga re- publikaner röstade för, samtliga demokrater röstade mot, med siffrorna 50–48.

När representa­nthuset röstade under natten till i går finsk tid blev beslutet detsamma, med röstsiffro­rna 215–205.

– FCC:s integritet­sregler är ytterligar­e exempel på regler som skadar mer än de hjälper, förklarade den republikan­ske senatorn John Cornyn efter beslutet.

Republikan­erna hävdar att internet blivit ”ojämlikt” när Facebook och Google tillåts profitera på användarda­tan, medan operatörer­na nekas.

Det väntas inte dröja länge innan den amerikansk­a kongressen tagit fram en ny lagstiftni­ng på området som president Trump med stor sannolikhe­t omgående underteckn­ar.

I Europa går utveckling­en i motsatt riktning. Här finns en EU-förordning som ska garantera nätneutral­itet och som förbjuder operatörer­na att prioritera viss trafik på annans bekostnad.

– På kort sikt tror jag inte alls att det som händer i USA kommer att påverka Europa. Det handlar om helt olika marknader med olika förutsättn­ingar. I USA har konkurrens­en på telemarkna­den varit dålig, vilket var en stor orsak till den ursprungli­ga nätneutral­itetsdebat­ten, medan i EU har vi helt andra förutsättn­ingar. Men på lång sikt kan man förstås aldrig veta, säger Anna Byström, chefsjuris­t på svenska telekombol­aget Telenor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland