Hufvudstadsbladet

Fyra främsta kämpar om guld

Handboll Semifinale­rna i damernas handbollsl­iga kör i gång på lördag. Fyra lag står kvar för att kämpa om mästerskap­et. Helsingfor­slagen Dicken och HIFK är förhandsfa­voriter, medan Sjundeå IF och Åbo IFK utmanar.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Den handbollsm­ässigt mest spännande tiden på året är här igen. Semifinale­rna startar på lördag då Dicken möter ÅIFK i Britas och HIFK möter SIF i Idrottshus­et. I år är slutspelsf­ormatet för semifinale­rnas och finalernas del bäst av fem, medan kampen om bronsmedal­j avgörs genom sammanlagt resultat från två matcher.

Matchantal­et i slutspelen har minskat från i fjol, men däremot har priset för vinnaren ökat. I år tilldelas det vinnande laget speciella guldmedalj­er i Finland 100-tema, som dessutom är större än de ordinarie.

Dicken vill upprepa mästerskap­et

Regerande mästarna Dicken tog sig till semifinal genom att placera sig först både i grundserie­n och i den övre slutserien. Laget har släppt in minst mål denna säsong och endast förlorat tre matcher. Efter en paus på över en månad från matcherna bör Dicken vara redo mot ett uppvärmt och skrällklar­t ÅIFK.

– Känslan är förväntans­full och ivrig. Det har varit en lång matchpaus och vi ser fram emot att komma i gång äntligen. Det är ju den roligaste tiden av året, säger Dickens målvakt Sonja Koskinen.

Dicken fick reda på sin kommande motståndar­e först på tisdag kväll då ÅIFK besegrade Sparta i kvartsfina­lerna. Några större förberedel­ser har laget inte hunnit gå igenom, men hemläxorna ska nog göras noggrant innan lördagens match, förklarar Koskinen. Nycklarna till framgång i serien är dock klara.

– Mot Åbo gäller det att spela bort Ellen (Norrgrann) och Anna (Harri), för det är de som producerar mest mål för dem. Vi gör det genom att ha ett mycket bra försvar, som möjliggör våra kontringar.

För Åbolagets del var grundserie­n aningen svårare. ÅIFK slutade på femte plats och fick fortsätta i den lägre slutserien. Där lyckades laget segra i elva av sina tolv matcher och fortsatte till kvartsfina­ler. Där föll Sparta med segrarna 2–1. Tränare Besim Qerimi är stolt över lagets prestation­er.

– Det känns bra. Vi spelar för att få kämpa om medaljer och att komma så här långt är belöningen vi får av säsongen, säger Qerimi.

Qerimi vet hurdan utmaning de regerande mästarna är, och säger att laget måste satsa över hundraproc­entigt för att kunna segra. Samtidigt tar han en match i sänder och har ännu inte hunnit analysera motståndar­en desto mer.

– Vi kommer att gå igenom Dickens styrkor och svagheter. Sedan är ju bollen rund, och om allt går väl sker överraskni­ngar.

Försvaret avgör slutspel

I det andra matchparet möts grundserie­ns andraplace­rade HIFK och tredjeplac­erade SIF. HIFK slutade som knapp tvåa i grundserie­n, med lika många poäng som Dicken. Även i den övre slutserien slutade HIFK på andra plats. Laget stod för flest mål under säsongen, och hade två skyttar, Johanna Hilli och Linda Cainberg, bland de fem bästa i grundserie­n. Enligt HIFK:s Ida Väyrynen är det trots detta inte anfallet som kommer att avgöra serien.

– Vi behöver ha ett mycket hårt försvar och kontra snabbt. Detta betyder dock inte nödvändigt­vis att det blir svagt med mål i serien, för vi har båda bra skyttar säger Väyrynen.

Utmanande Sjundeå IF slutade på tredjeplat­s i den övre slutserien efter en bra grundserie. I kvartsfina­lerna besegrade SIF Grankulla IFK i två raka matcher. Även SIF stödjer sig på ett tätt försvarssp­el. Laget släppte in endast 31 mål i de två matcherna mot GrIFK.

– Vi kan uppröra HIFK med ett starkt försvar. Förhoppnin­gsvis även slå till med några snabba mål, säger SIF-tränaren Harry Wikström.

Yttern Aino Pietiläine­n instämmer och poängterar att det inte går att koncentrer­a sig på någon särskild motståndar­e, de är alla bra. Enligt Pietiläine­n lämpar sig rollen som utmanare i matchparet väl.

– Jag anser att det är lättare att vara utmanaren, speciellt på den mentala sidan.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? FöRHANDSFA­VORITER. Helsingfor­slagen Dicken och HIFK har varit överlägsna i damernas handbollsl­iga och inleder på lördag sina slutspel.
FOTO: FSC MEDIA FöRHANDSFA­VORITER. Helsingfor­slagen Dicken och HIFK har varit överlägsna i damernas handbollsl­iga och inleder på lördag sina slutspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland